Lasse Schöne verlengt zijn contract met één seizoen bij NEC en dat stemt tot tevredenheid bij technisch directeur Carlos Aalbers. De routinier laat wekelijks zien een belangrijke schakel te zijn in het team van Rogier Meijer. Een kleine duik in de statistieken bevestigt dat.

In de laatste Jarda Podcast schoof Bart Frouws aan. Hij is data-analist bij Voetbal International en deelde meerdere statistieken van het spel van Schöne. Een simpel feitje is dat de Deen op Burak Yilmaz na de oudste veldspeler in de Eredivisie is dit seizoen. Graaf je wat dieper, kom je tot de conclusie dat een groot deel van de aanvallen van NEC bij Schöne start: de pass vóór de gecreëerde kans komt veelal van hem af. In simpele cijfers zie je weliswaar weinig assists achter de naam van Schöne staan (1), de ‘voorassist’ komt vaak van hem af.

Bij NEC is Schöne de man via wie alles loopt. In Nijmegen geeft hij verreweg de meeste passes: namelijk 820. Een bizar hoog aantal in vergelijking met andere spelers. Dat van die duizend balcontacten er slechts twee in de zestien van de tegenstander waren zegt veel over zijn rol in het elftal.

Dit seizoen gaf hij één assist (uit tegen FC Volendam, 1-4) en scoorde hij één keer (uit tegen SC Cambuur, 0-1). Door dit doelpunt staat hij op de derde plaats van spelers met de meeste doelpunten van buiten het zestienmetergebied sinds databureau Opta dit bijhoudt (seizoen 2010/11). Alleen Steven Berghuis (32) en Hakim Ziyech (31) deden dit vaker dan Schöne (27).

Luister hieronder naar de nieuwste Jarda Podcast.

Foto: Orange Pictures