NEC kan dit seizoen nog vijfde worden. Dat hadden niet veel mensen aan het begin van het seizoen kunnen dromen met nog drie speelrondes te gaan. Wil dit gebeuren, dan kan de ploeg van trainer Rogier Meijer zich alleen geen misstap meer permitteren. Samen met Ajax en ook FC Utrecht is NEC in strijd om ticket voor de voorronde van de Europa League.

Hoe liggen de kaarten er nu voor? NEC staat zesde met 47 punten. Ajax staat vijfde met 49 punten en FC Utrecht staat zevende met 46 punten. Heel simpel gezegd: als NEC alles wint, hoeft Ajax slechts een keer punten te verspelen. De Nijmegenaren hebben een beter doelsaldo en zullen dus op basis daarvan over de Amsterdammers heen gaan. FC Utrecht kan de lachende derde (of vijfde) worden. De Domstedenlingen zijn in vorm en kunnen met wat geluk zomaar vijfde worden.

Programma

Laten we beginnen bij NEC. De Nijmegenaren spelen maandag tegen Excelsior, vervolgens thuis tegen Feyenoord en dan uit tegen Almere City. Excelsior is de enige ploeg die nog ergens om speelt, namelijk voor handhaving. De wedstrijd tegen NEC wordt gezien een van de laatste kansen voor direct lijfsbehoud. Feyenoord en Almere City zijn eigenlijk klaar in de Eredivisie.

Ajax speelt nog uit bij FC Volendam, thuis tegen Almere City en uit tegen het al gedegradeerde Vitesse. Ajax heeft op papier misschien wel het makkelijkste programma, maar we hebben tegen Excelsior gezien dat de ‘Godenzonen’ dat varkentje niet zomaar wassen. Volendam strijdt tegen Ajax om haar laatste kans. Bij een nederlaag zijn de Palingboeren zo goed als gedegradeerd. Vitesse is dus al gedegradeerd en zou zichzelf een mooi afscheid kunnen gunnen uit de Eredivisie (of zelfs van het betaald voetbal), maar of NEC nou echt op Arnhemse hulp kan rekenen is maar de vraag.

FC Utrecht heeft nog een lastig schema. Ze ontvangen thuis Vitesse, maar spelen daarna tegen Sparta en AZ. Twee ploegen die nog om de knaken spelen en zich ook niet zomaar gewonnen zal geven. De Domstedelingen zullen hoe dan ook op puntverlies van Ajax en NEC moeten hopen.

Voorspellen

Het wordt dus nog heel spannend. Wellicht wordt er in Almere een nieuwe Jarda Simr geboren, maar een ding is zeker; als na de reguliere competitie de vijfde plek niet bemachtigd is, mag NEC zich voor het eerst sinds het seizoen 2011/12 opmaken voor de play-offs voor Europees voetbal.

Foto: Rob Koppers