Het lijkt een eeuwigheid geleden dat men in Nijmegen en omstreken de Keuken Kampioen Divisie met intense spanning volgde. Toch zullen de komende weken diverse ogen met bovengemiddelde interesse gericht zijn op het bloedstollende slot van de voormalige Jupiler League. Met name de penningmeester van NEC zal het competitieslot nauwlettend in de gaten houden.

Dat zit namelijk zo. In Nederland wordt het televisiegeld, de jaarlijkse financiële uitkering die de clubs ontvangen vanuit de partijen met uitzendrechten van de Eredivisie, verdeeld op basis van sportieve prestaties van de afgelopen tien seizoenen eredivisieschap. Hierbij wordt er met een puntensysteem gewerkt, waarbij een eerste plaats gelijk staat aan achttien punten, de tweede plaats zeventien punten oplevert, de derde plaats zestien punten, enzovoorts. Daarnaast wegen de meest recent behaalde punten tien keer mee, de punten van twee seizoenen geleden negen keer, de jaargang daarvoor acht keer, etcetera. Op basis van die totale berekening wordt er vervolgens een ranglijst gemaakt waarbij de hoogst genoteerde ploeg het meeste televisiegeld uitbetaald krijgt. De hoogte van dit bedrag is een vastgesteld percentage van de totale pot televisiegelden.

Elk plekje telt mee

Waarbij er sportief gezien geen gevolgen zitten aan het eindigen tussen pakweg plek tien en plek vijftien in de Eredivisie, is dit financieel dus wel degelijk het geval. Het maakt dan ook dat ook wedstrijden voor de ploegen die sportief gezien geen uitzicht meer hebben op play-offs voor zowel Europees voetbal als degradatie alsnog ergens over gaan. Kortom, wanneer er nog om een hogere eindklassering is te spelen aan het eind van het seizoen zouden clubs er verstandig aan doen om naast het voldoen aan de sportieve plicht ook de financiële ranglijst goed in de gaten te houden. Een plekje verschil op deze lijst scheelt namelijk als snel een paar ton.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

De actuele tussenstand van het rechterrijtje van de financiële ranglijst. Enkel momenteel in de Eredivisie uitkomende ploegen zijn hierin meegenomen.

Degradatie

Een degradatie en bijbehorend verblijf in de Keuken Kampioen Divisie levert nul punten op, waardoor degradatie dus aanzienlijke verschuivingen op de algehele financiële ranglijst tot gevolgen heeft. Hier tegenover staat dat clubs met relatief veel historische punten alsnog wel een voor hen gunstige plek op de financiële ranglijst kunnen bezetten, ook wanneer de betreffende clubs niet meer in de Eredivisie actief zijn. Bij directe promotie kan hierdoor de misgelopen schade door het seizoen op een niveautje lager relatief beperkt blijven. Dat scenario gaat op voor onder andere Willem II en FC Groningen, de huidige nummers een en drie van de Keuken Kampioen Divisie.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Het aantal punten voor de financiële ranglijst van de huidige Keuken Kampioen Divisie ploegen.

Door de in de afgelopen tien jaar behaalde prestaties komen beide clubs bijvoorbeeld boven NEC terecht en ontvangen zij dus een hogere uitkering aan televisiegelden indien zij promoveren. Enerzijds komt dit dus door de Eredivisie prestaties van de afgelopen tien jaar, anderzijds door het gegeven dat NEC in de afgelopen tien jaar vijf jaar actief was op het tweede niveau. Waar FC Groningen over NEC heen kan gaan, geldt dit niet voor voor Willem II en Roda JC. Zij blijven onder NEC bij een eventuele promotie, waardoor NEC meer geld opstrijkt dan wanneer Groningen terugkeert op het hoogste niveau.

Resterend programma

De belangen zijn dus duidelijk en met nog twee speelrondes en enkele absolute krakers tussen directe concurrenten op het programma is de spanning om te snijden. De top twee van de Keuken Kampioen Divisie promoveert direct naar de Eredivisie en de top negen speelt, samen met de periodekampioenen en de nummer zestien uit de Eredivisie, om het laatste ticket. Willem II heeft aan een puntje genoeg voor directe promotie en zelfs FC Dordrecht (een ploeg die bij promotie ook onder NEC aansluit op de financiële ranglijst) maakt nog kans op een top-twee klassering. Het affiche waar iedereen naar uitkijkt vindt plaats op de slotdag, waarbij FC Groningen Roda JC in de Euroborg ontvangt.

Willem II:
03-05: FC Dordrecht – Willem II
10-05: Willem II – Telstar

Roda JC:
03-05: Roda JC – SC Cambuur
10-05: FC Groningen – Roda JC

FC Groningen:
03-05: Telstar – FC Groningen
10-05: FC Groningen – Roda JC

FC Dordrecht:
03-05: FC Dordrecht – Willem II
10-05: Jong FC Utrecht – FC Dordrecht

Huidige stand van de Keuken Kampioen Divisie.

Foto’s: Rob Koppers en Voetbal International