De Gelderse derby is buiten het veld uitstekend verlopen, vindt algemeen directeur Wilco van Schaik. Na de rellen vorig jaar buiten het Goffertstadion moesten beide clubs op zoek naar een ‘ander soort derby-beleving’ en dat lijkt de goede kant op te gaan. In februari vorig jaar was een editie met uitsupportersverbod al succesvol, ditmaal was er opnieuw niets noemenswaardigs dat over de grens ging. “Ik moet beide supportersgroepen een groot compliment maken”, zegt Van Schaik een dag na de 0-0 in het GelreDome. 

Zaterdag waren er 2.000 fans bij de afsluitende training en zondagochtend zwaaiden ongeveer evenveel fans de spelersbus uit voor een laatste steun in de rug. “Supporters van beide kanten willen het nooit meer zoals op 17 oktober 2021. Dat merk ik duidelijk aan de manier waarop het nu gaat. Een evaluatie met alle betrokken partijen volgt later, maar ik heb begrepen dat ook tijdens de wedstrijd alles in het centrum van Nijmegen goed is verlopen. Er is een goede stap gezet naar de ‘nieuwe’ derby.”

Een volgende stap wordt de editie in Nijmegen. De eerste sinds die vreselijke dag twee jaar terug. “Ik hoop dat er dan 500 uitsupporters mee mogen komen. We moeten het weer met elkaar aangaan, we moeten het durven. Wij als NEC moeten dan een grote jongen zijn en niet moeilijk doen. We willen bewijzen dat het kan, zodat we het jaar erop zelf ook weer met volle bak naar Arnhem kunnen.” Dat kon deze editie niet, omdat burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch besloot maximaal 400 Nijmeegse fans te verwelkomen.

Burgemeester Marcouch

Van Schaik was daarom blij dat Marcouch voor het weekend al liet weten dat bij een goed verloop van de derby’s dit seizoen, de kans op volle uitvakken volgend jaar groot is. “En zeker als je bedenkt dat er nu allerlei krachten beginnen te spelen die voor een totaalverbod op uitfans mikken. Het is goed om als clubs, maar ook als supporters, te beseffen dat je daar een verantwoordelijkheid in hebt. Als we het in de toekomst een keer vergooien, kunnen we alleen onszelf aankijken.”

Maar, dat ziet Van Schaik niet snel gebeuren. “Er wordt nu veel meer vanuit de eigen kracht en trots naar de derby toegeleefd in plaats van de haat en nijd naar de tegenstander. Als we dat doorzetten, krijgen we weer een mooie derby-beleving. En die moeten we koesteren, want dit blijft in Nederland een hele unieke wedstrijd in zijn vorm.”

Boekhoorn

Marcel Boekhoorn hoopt ook dat de uitsupporters heel snel weer terugkeren. De groot-investeerder van NEC zat tijdens de wedstrijd naast Van Schaik en liet zaterdag zijn gezicht zijn tijdens de afsluitende training. “Marcel begreep het standpunt van de fans om de wedstrijd te boycotten, maar vond het doodzonde dat ze er niet bij waren. Hij is uiteindelijk ook supporter van de club.”

Foto’s: Rob Koppers