Bram Nuytinck verloor zondagmiddag met NEC van AZ (0-3). Veel mensen hadden het geloof dat NEC in eigen huis AZ kon verslaan, maar dat zat er vandaag niet in. ForzaNEC sprak met de aanvoerder over de wedstrijd en het uitvallen van collega-verdediger Philippe Sandler.

De meeste mensen hadden iets anders voorgesteld van deze wedstrijd. ”Ik denk iedereen. Je hoort vooral afgelopen week na de verloren bekerfinale van: ‘AZ komt hierheen, wij kunnen AZ pakken’ zegt iedereen. Dat gevoel was er ook bij iedereen. In het team heerste zoiets van ‘wij zijn in topwedstrijden en vooral thuis heel goed. Maar vandaag waren wij niet zo goed als wij normaal gesproken zijn. Het kan wel eens gebeuren dat je dan niet goed speelt. Ik vind het moeilijk te zeggen waardoor dat komt. Je probeert in de wedstrijd mensen te coachen. Ik had wel het gevoel dat wij goed begonnen. Alleen na die goal zakte het wat weg.”

Ranglijst

NEC heeft de kans dat het aan het einde van de dag op een zevende plaats belandt. ”Je weet dat het heel dicht bij elkaar staat. Je weet ook dat je tegen AZ speelt, dat natuurlijk ook moet winnen vandaag. Je hebt nog drie wedstrijden en over twee weken kan het helemaal anders zijn. We moeten nu niet naar de ranglijst kijken, want het gaat nu even om onszelf. Vanuit hier moeten we verder, we hebben nog drie hele belangrijke wedstrijden voor de boeg.” De vijfde plaats lijkt voorlopig uit zicht. ”In voetbal kan alles gebeuren, dus ik kijk sowieso nu niet naar een plek. Onze kracht was om het per wedstrijd te bekijken en dan zie je uiteindelijk wel waar je staat.”

Onder supporters heerst het gevoel na de verloren bekerfinale en deze nederlaag dat het seizoen als een nachtkaars uitgaat. Leeft dat ook in de spelersgroep? ”Nee, want we hebben nog heel veel. We hebben een heel goed seizoen tot nu toe. Je verliest de finale, dat is klote. Maar als je ziet wat het heeft los gebracht in Nijmegen en bij de club. In de competitie staan we nu op een plek waar het heel dicht bij elkaar staat. Wij gaan nu niet denken van ‘het gaat als een nachtkaars uit’.”

Philippe Sandler

Philippe Sandler viel vroegtijdig geblesseerd uit. ”Ik heb even gevraagd hoe het was, maar ik weet niet hoe ernstig het is. Sandler is een hele belangrijke speler voor ons in de opbouw en als persoon in het veld. Dus we weten dat hij gigantisch belangrijk is. Alleen daar kunnen we niet te lang over nadenken, want je moet door. We hebben Mathias (Ross, red.) die het ook goed kan opvullen. Die is verdedigend heel sterk. In dit soort fases, als er iemand uitvalt, hebben we andere jongens nodig.

Ajax en PSV zijn geïnteresseerd in de centrale verdediger, zo kwam net voor de wedstrijd naar buiten. ”Dat hij hier speelt, is heel bijzonder, laten we eerlijk zijn. Ik heb met veel goede verdedigers gespeeld, maar zijn inzicht aan de bal is gigantisch. Die jongen kan makkelijk mee bij Ajax, Feyenoord en PSV als ik naar de andere verdedigers kijk. Hij verdient het ook om een stap te maken omdat hij zo goed is. Aan de bal heb ik zelden zoiets gezien. Het vertrouwen, de snelheid met op dribbelen. Als je die combinatie hebt, dat is echt belangrijk om een topverdediger te zijn.” Zijn blessuregevoeligheid speelt wel vaak parten. ”Daar is hij nu volgens mij een beetje overheen gegroeid. Hij is echt heel stabiel. Als je vaak een lange tijd geblesseerd bent, kan dat mentaal ook moeilijk zijn. Dat is nu allemaal weg. Het is een hele nuchtere jongen en leest ook niets in de media. Ik gun Philippe een mooie stap, het liefste zou ik willen dat hij blijft, omdat hij fantastisch is natuurlijk”, sluit de aanvoerder af.

Foto: Rob Koppers