Het kon afgelopen zondag niet op voor NEC. De Nijmegenaren wonnen met liefst 6-1 (!) van directe concurrent RKC Waalwijk. In een tijd dat overwinningen en zelfs doelpunten schaars zijn voor NEC is deze monsterzege een behoorlijke uitschieter, iets wat NEC niet vaak heeft. ForzaNEC dook de geschiedenisboeken in op zoek naar zogeheten ‘monsteroverwinningen’.

Voor de duidelijkheid: we beperken ons alleen tot wedstrijden in de Eredivisie. Grote overwinningen werden in de Keuken Kampioen Divisie regelmatig behaald. De laatste keer dat NEC zes keer scoorde in de Eredivisie is lang geleden: daarvoor moeten we terug naar 2008. We zetten de monsterzeges op een rijtje.

NEC – Roda JC 5-0

Dit was de wedstrijd van Björn Vleminckx tegen Roda JC. De Belg, die met Roda-spits Mats Junker in gevecht was om de topscorerstitel, schoot er die middag vier in. NEC scoorde dat seizoen al eens eerder vijf keer in een wedstrijd. Uit bij Willem II werd met 3-5 gewonnen. Ook toen was Vleminckx de hoofdrolspeler met een hattrick.

NEC – FC Volendam 6-1

Veertien jaar geleden won NEC voor het laatst met 6-1. In het wonderjaar 2008 kon zo’n uitschieter niet uitblijven. Drie dagen na de 0-1 nederlaag thuis tegen Tottenham Hotspur kwam de hekkensluiter van de Eredivisie op bezoek: FC Volendam. NEC maakte compleet gehakt van de Palingboeren. Bij rust stond het al 5-0. Jhonny van Beukering scoorde twee keer die wedstrijd. Na rust kwam NEC ook nog op 6-0, maar Gerson Sheotahul deed wat terug en redde de eer: 6-1.

NEC – NAC 6-0

Deze wedstrijd kan niet in dit lijstje ontbreken. De eerste wedstrijd van de finale van de play-offs. NAC wat uit de play-offs voor Champions League kwam moest het opnemen tegen NEC wat zich in een ongekende vorm begaf. Over deze wedstrijd kun je heel veel schrijven, maar er past maar een woord bij: historisch. Voor een uitgebreider verslag van deze wedstrijd (+ samenvatting) klik je hier.

NEC – ADO Den Haag 5-0

In het seizoen 2005/06 werd veel van NEC verwacht, maar de prestaties vielen tegen. Cees Lok werd ontslagen als trainer en ook toen moest Ron de Groot bijspringen. De Groot zag hoe NEC flink uithaalde tegen ADO Den Haag. In de eerste helft lukte het NEC niet om te scoren, maar de thee in de rust had het wensende effect want de Nijmegenaren schoten er na rust vijf in. Édgar Barreto en David Jones scoorden snel achter elkaar en daarna volgden er nog drie. Romano Denneboom, Andrzej Niedzielan en nogmaals Jones bepaalden de eindstand op 5-0.

NEC – FC Den Bosch 7-0

We gaan nu ver terug in de tijd, we gaan naar het jaar waarin de band Queen haar eerste single uitbracht, het jaar van de autoloze zondagen. Het jaar waarin NEC met 7-0 won van FC Den Bosch: 1973. In een akelig lege Goffert speelde NEC de Brabanders helemaal dol. Onder toeziend oog van slechts 3.500 fans scoorde Cas Janssen liefst vier keer. Piet Kamps en Chris Kronthorst zorgden voor de andere treffers. Het is tot op heden de grootste thuisoverwinning in de Eredivisie en eerste divisie ooit.