Natuurlijk bekt het lekker: Nek-Nak. Maar dat is niet de enige reden waarom voetbalminnend Nederland spreekt over de mini-klassieker. We lichten drie bijzondere edities uit, waar zowel supporters in Nijmegen én Breda met vreugde en verdriet aan terug denken.

1973 – de eerste kans op een prijs

Je kan het je bijna niet meer voorstellen, maar in de jaren ’70 stonden de bijna-naamgenoten tegenover elkaar in de bekerfinale. Het was de eerste mogelijkheid voor beide clubs om een prijs op het hoogste niveau te pakken. Nog minder goed voor te stellen in de huidige tijd, was het feit dat NEC veruit favoriet was voor het treffen in de Rotterdamse Kuip. Met verdedigers als Sije Visser en Cees Kornelis en het middenveld met Jan Peters en Frans Thijssen stond het fundament in Nijmegen als een huis. Cas Janssens was normaal gesproken het speerpunt in de Nijmeegse aanval. Waar hij in de Eredivisie tot 18 goals kwam, werd hij in de finale nauwelijks gevonden.

In de rust was het bier in Rotterdam al uitverkocht. Het volksfeest bleek uiteindelijk naar Breda te verplaatsen. Door doelpunten van Stanley Bish en Addy Brouwers wist NAC de finale naar zich toe te trekken. Tot op de dag van vandaag heeft NAC (1974) noch NEC (1983, 1994, 2000) daarna nog een finale van de KNVB-beker gewonnen.

2008 – play-off na legendarisch seizoen

Natuurlijk kan de editie uit 2008 in dit overzicht niet ontbreken. De legendarische 6-0. Nadat NEC in de tweede seizoenshelft van het seizoen 2007/2008 bijna alle wedstrijden won mocht het zich gaan opmaken voor de play-offs voor Europees voetbal. Er werd enigszins gemakkelijk afgerekend met Roda JC en FC Groningen. In de finale was NAC Breda de tegenstander. NAC had zich onder leiding van Ernie Brands verrassend genoeg op plek 3 in de Eredivisie genesteld, nog altijd een clubrecord. Jonas Olsson scoorde in de eerste helft tweemaal voor de ploeg van toenmalig trainer Mario Been. De commentator verwoordde het misschien wel het leukst: ‘’Daar is nummer twee voor nummer twee’’, omdat Olsson destijds speelde met rugnummer twee.

In de tweede helft liet NEC de gasten uit Breda alle hoeken van het veld zien. De ene na de andere actie slaagde. Brett Holman en Jeremain Lens (tweemaal) waren niet te stoppen voor de verdediging van de geel-zwarten. Uiteindelijk was het Youssef El-Akchaoui die vanaf de stip, van de terugwedstrijd (0-1, Lens) een formaliteit maakte. Europees voetbal was een feit en het jubeljaar 2008 was nog lang niet voorbij.

2017 – degradatie of promotie

Waar in 2008 de tweede seizoenshelft een droom was, bleek die in 2017 een nachtmerrie. Voor de winterstop was het trainer Peter Hyballa die met een jonge en frivole ploeg vriend en vijand verraste. Na talloze nederlagen en het ontslag van de Duitse trainer, die later nog kortstondig voor NAC werkte, kwamen NAC en NEC elkaar tegen in de play-offs. NEC was met vier overwinningen op rij (AZ, Heerenveen en twee keer Emmen) veruit de favoriet. In de eerste wedstrijd in Breda bleek dit ook te kloppen. NAC, destijds voor het tweede jaar actief op het laagste profniveau, had de hele wedstrijd niets te zeggen.

En toch kwam er een macaber einde aan deze bloedstollende wedstrijd. Een foute pass van Michael Heinloth zorgde voor een vrije doortocht van Cyriel Dessers. De Belg bleef, vlak voor tijd, koel oog in oog met doelman Joris Delle. In de Goffert was NEC niet bestand tegen de druk. Al na een paar minuten mocht, wederom Cyriel Dessers, aanleggen vanaf elf meter. Hij miste niet. Ondanks dat Gregor Breinburg de stand nog gelijk trok, bleek Dessers dé man van de play-offs. In de tweede helft wist hij met twee goals zijn hattrick te voltooien. Ook Giovanni Korte prikte nog raak.

Inmiddels zijn we vier jaar in de Jupiler League/Keuken Kampioen Divisie verder. Beide ploegen strijden, wederom in een play-off met elkaar voor slechts één plek in de Eredivisie. Wie wordt de opvolger van Stanley Bish, Jeremain Lens, Brett Holman of Cyriel Dessers? We wachten in spanning af.