Voor NEC stond zaterdag, in de vorm van RKC, de eerste serieuze tegenstander uit de oefencampagne op het programma. Met een 3-1 overwinning een geslaagde test zou je zeggen. Trainer Rogier Meijer wil na deze prima vertoning de vlag echter nog niet uithangen, al is hij wel tevreden over het spel van zijn ploeg.

“Of het echt al een test is, wil ik nog niet zeggen. Ik denk dat RKC nog niet compleet is en wij hebben ook met twee elftallen gespeeld. Er was zeker meer weerstand dan de vorige twee wedstrijden en dat is lekkerder voor de spelers. Ik denk dat we bij vlagen goede dingen hebben laten zien en drie goals gemaakt, dat is prettig.” Zeker in de eerste helft was NEC heer en meester tegen de Waalwijkers. “We wisten dat ze met vijf achterop zouden spelen en dus hebben we daar ook wat dingen in laten zien. Ik vond dat de spelers dat goed oppakten. We combineerden makkelijk, maar het laatste gedeelte in de tweede helft werden we slordiger. Toch hebben we niet heel veel weggegeven. Het is een bevestiging dat we ergens mee bezig zijn en dat het lukt.”

“Ik vind dat we in balbezit goed speelden. Dat is ook iets wat we willen verbeteren in de laatste fase van het veld. Als je ziet dat we daar al twee goede doelpunten uit maken en dat er meer dynamiek in het spel zit. Dat zijn kleine dingetjes, maar wel een bevestiging dat het met deze spelers kan.” Een speler die opviel tegen RKC was Mikkel Duelund. De openingsgoal kwam van zijn voet en hij oogde scherp. “Hij eindigde vorig seizoen heel goed bij ons. Hij is gretig en fit. Dat hij kan voetballen en een toevoeging kan zijn op het middenveld, laat hij nu zien. Zaak is dat hij dat probeert vol te houden.”

“Iedereen is op zoek naar een spits”

Op het middenveld is, met de waarschijnlijke komst van Duelund, veel keus. Anders is dat in de spits. Daar heeft Meijer tot nu toe alleen de keus over aankoop Pedro Marques. In de tweede helft moest Jordy Bruijn de positie in de punt invullen, dus is het wel duidelijk dat er nog een aanvaller bij moet komen. “Het is een repeterend verhaal de afgelopen drie jaar. Iedereen is op zoek naar een spits. Een spits is het allerbelangrijkste in een elftal. Als je daar iemand hebt die wat kan creëren en dodelijk is in de zestien, dat maakt het voetbal makkelijker. Dat wil ik heel graag. Uiteindelijk ben je afhankelijk wat er is en wat er nog moet komen. Er is nog geen man overboord. We zitten pas in de derde week van de voorbereiding, wat erbij komt zal ongetwijfeld beter zijn dan wat we hebben.”

Een naam die veelvuldig genoemd werd, was die van Jurgen Locadia. “Er is geen actueel gesprek op dit moment. We kijken naar meerdere opties. Het zal de komende tijd moeten blijken hoe zich dat gaat slagen.” Maar of Locadia dan ook helemaal uit beeld is, daar wil Meijer geen definitieve uitspraak over doen. “Hij heeft nog steeds geen club, dus is hij nooit helemaal uit beeld. Het ligt nu bij Locadia zelf, die moet keuzes maken in zijn carrière. Dat wij interesse hebben is geen nieuws meer. Het is afwachten.” Op dit moment is NEC niet in gesprek met een eventuele spits.

Op dit moment is Marques dus de enige optie in de punt. Meijer krijgt een steeds beter beeld van de Portugees. “Je ziet nu wel wat zijn type spel is. Het is een spits die veel wacht op de laatste pass. Die je moet bedienen, zowel van de zijkant als wegsteken van de as. Tegen de amateurs kwam hij een aantal keer goed voor de goal. Nu zag je ook dat hij bezig is met het spel aan de bal, dat was niet altijd even gelukkig. Ik denk dat hij een type spits is die rond de zestien van waarde kan zijn.”

“Contract Sanniez niet aan de orde”

Opvallend was dat Terry Lartey Sanniez opnieuw minuten maakte, ondanks dat er gecommuniceerd werd dat hij alleen zou meetrainen om fit te blijven. Toch lijkt de kans klein dat de verdediger een contract aangeboden krijgt. “Zolang Terry geen andere club heeft en wij gebruik willen maken van hem, zal hij mee blijven trainen. Een contract is niet aan de orde”, aldus Meijer. Maar wat wil Meijer nu nog toevoegen aan zijn selectie? “Centraal achterin hebben we twee-en-een-halve optie, met Verdonk die daar ook kan spelen. Bronkhorst proberen we daar ook uit, dus zullen we rustig kijken of er versterkingen komen. Daar speelt alleen niks nu.”

Elayis Tavsan gaf deze week aan klaar te zijn voor een volgende stap. Meijer heeft nog niet met Tavsan gesproken over een transfer en is dat ook niet van plan. “Ik ga hem proberen te beïnvloeden om zijn spel te verbeteren. Op het moment dat hij dat doet, dan komt een stap omhoog vanzelf. Ik ben niet bezig met die stap omhoog, ik ben bezig met zijn spel. Ik vond dat hij dat bij vlagen prima deed tegen RKC. Dan zullen we zien wat de toekomst brengt. Bij de juiste prijs is iedereen te koop. Deze club moet daar ook aan denken. Jonge spelers die je ontwikkelt, kan je verkopen. Als je spelers verkoopt, komen er ook anderen. Alleen is hij niet voor een appel en een ei te koop”, besluit Meijer

Foto: Rob Koppers.