NEC moet het 27 februari in de Gelderse derby hoe dan ook doen zonder de steun van de eigen achterban. De gemeente Arnhem verbiedt de komst van NEC-supporters naar het GelreDome. “We kunnen de veiligheid niet garanderen”, zo luidt de verklaring van burgemeester Marcouch.

Bij de afgelopen editie van de Gelderse derby op 17 oktober liep het gruwelijk uit de klauwen. Zowel tijdens als na de wedstrijd vonden er binnen en buiten het stadion ongeregeldheden plaats. Tot overmaat van ramp stortte ook het voorste gedeelte van het uitvak in. Het kan zomaar eens een souvenir zijn van een lange periode zonder uitfans in de derby. Burgemeester van Arnhem, Marcouch, reageert op zijn besluit.

“Het voetbalstadion moet een plek zijn waar je veilig van een spannende wedstrijd kunt genieten, samen met je kinderen en vrienden. Ik laat het niet toe dat deze sportliefhebbers in gevaar kunnen komen door een stel zogenaamde supporters die erop uit zijn om de orde te verstoren. Er zijn de afgelopen maanden te veel incidenten geweest, waardoor ik dit besluit heb moeten nemen. Helaas worden zo de goedwillende NEC-supporters de dupe van een kleine groep oproerkraaiers.”

Bruls rob

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen toont begrip voor de beslissing van zijn collega. “Het liefst ziet iedere liefhebber de voetbalwedstrijden in stadions vol supporters met een intense beleving. Ik heb echter het volste begrip voor dit besluit; taferelen zoals afgelopen oktober in Nijmegen willen we natuurlijk niet meer zien. Door dit besluit krijgen we nu ook tijd om ons te bezinnen op de vraag hoe het op wat langere termijn verder moet. Volgend jaar spelen de clubs zoals het er nu naar uitziet immers weer in de competitie tegen elkaar.”

Lees hier de reactie van algemeen directeur Wilco van Schaik

De vraag is welke burgemeester het risico straks wél durft te nemen en zijn collega het goede voorbeeld kan geven. Bij de klassieker Ajax-Feyenoord begon het in 2009 ook zo, waarna het beide gemeenten wel goed beviel. 13 jaar verder is er nog altijd geen zicht op verbetering. Marcouch belooft er alles aan te doen eenzelfde situatie te voorkomen en op korte termijn in gesprek te gaan met alle betrokkenen om zo snel mogelijk weer uitfans toe te kunnen laten.

Foto: Rob Koppers