Wilco van Schaik heeft op de clubwebsite gereageerd op het besluit van burgemeester Marcouch uitsupporters van NEC de komende derby in Arnhem te weren. De algemeen directeur van de Nijmeegse voetbalclub betreurt het besluit, maar geeft tegelijkertijd aan dat deze beslissing een reëele is, met het oog op de laatste derby die gruwelijk uit de hand liep. “Laat dit voor iedereen een leerzame les zijn.”

“Voetbal hoort altijd met publiek van beide clubs te worden gespeeld. Dat maakt voetbal tot de geweldige sport die het is. Echter begrijpen we de genomen beslissing, nadat het eerder zo uit de hand is gelopen. In Nijmegen heeft een kleine groep supporters het verpest voor velen en zeker onze trouwe uitsupporters worden hier nu de dupe van. Dat is een harde en wrange conclusie”, zo stelt Van Schaik in een eerste reactie.

“Wij hebben zoals eerder al aangegeven gegeven en veroordeeld dingen niet goed gedaan, maar ook in het bezoekersvak zijn er dingen gebeurd die niet konden. Daarnaast heeft Vitesse met diverse bezoekende clubs thuis ook uitdagingen gehad. Dat alles bij elkaar was genoeg om nu even rust te nemen. Om die redenen spelen we de volgende derby zonder publiek. Bij het organiseren van een derby willen we eenieders veiligheid kunnen waarborgen. Van supporters tot spelers en van politiemensen tot stewards.”

Van Schaik vervolgt: “We hebben ook gekeken naar de toekomst. Alle eerder genoemde partijen zijn het erover eens dat de derbysfeer iets toevoegt en dat we uitsupporters niet jarenlang moeten verbieden. Het is van belang dat iedereen wel beseft dat dit een reële optie was. Laat dit voor iedereen een leerzame les zijn geweest. Zoals altijd steken we hierbij ook de hand in eigen boezem. Als club hebben we ook fouten gemaakt.”

“De Gelderse Derby moet één van de meest unieke derby’s blijven, maar de strijd dient op het veld gevoerd te worden en niet daarbuiten. Laten we onszelf uitdagen de derby anders te benaderen. Nog steeds creatief, groots en meeslepend, maar niet ten koste van van alles en door normen en waarden te overschrijden. De eerste test wordt de uitwedstrijd in Arnhem, zonder publiek. Als we ons in Nijmegen en Arnhem gewoon gedragen en de derby aanvliegen zoals het hoort, dan krijgen we snel weer een nieuwe kans met publiek. Daar staan we voor als clubs, gemeenten, politie en OM. Ik reken op ieders verantwoordelijkheid om een nieuw derbygevoel te ontwikkelen, waardoor deze voor altijd met uitpubliek kan worden gespeeld.”

Foto: Rob Koppers