Björn Vleminckx schreef tien jaar geleden geschiedenis door in dienst van NEC topscorer van de Eredivisie te worden. De 35-jarige spits speelt tegenwoordig op amateurniveau in België en is vooral druk met zijn tuinbedrijf. Op de clubsite van NEC blikt Vleminckx terug op zijn tijd in Nijmegen.

Vleminckx houdt NEC nog steeds in de gaten, vertelt hij. “Eerlijk gezegd volg ik het voetbal minder dan normaal, maar dan zijn KV Mechelen en NEC de clubs die ik nog het meest voorbij zie komen. Ik volg de club op sociale media en houd de stand en de uitslagen in de gaten, dus ik weet dat NEC op de vierde plaats staat. In België is het wel moeilijk om wedstrijden te kunnen bekijken en ik ben niet iemand die dan een livestream gaat opzoeken. Als ik zie dat er een wedstrijd is kijk ik ’s avonds wat de uitslag is en uiteraard ben ik blij als er weer drie punten gepakt zijn.”

KKD

Dat NEC nu al voor het vierde seizoen op rij in de Keuken Kampioen Divisie speelt, vindt de Belg jammer. “Het is wat het is. Het is moeilijk om te promoveren naar de Eredivisie, dat is de afgelopen jaren wel gebleken. In de jaren dat ik er speelde was NEC net actief geweest in Europa en nu, tien jaar later, het tweede niveau. Een club met zo’n achterban en de supporters die ze hebben hoort daar eigenlijk niet.”

In het seizoen 2010/11 scoorde Vleminckx liefst 23 keer in de Eredivisie. “Eigenlijk kan ik me veel doelpunten uit dat jaar nog wel herinneren, maar de mooiste was toch zeker wel in de uitwedstrijd bij AZ. Ik zette druk op de keeper en die trapte hem lang weg, waarna wij op het middenveld het duel wonnen en de bal weer bij mij terecht kwam. Vanaf een meter of dertig schoot ik hem toen zo over de doelman heen! Dat was ook nog eens een belangrijke goal, want we kwamen met een punt terug uit Alkmaar. Die goal was erg bijzonder.”

Nijmegen

Vleminckx komt nog graag in Nijmegen. “Natuurlijk! Ik heb er mijn vrouw leren kennen dus ik blijf er wel iedere keer aan terugdenken, haha. Ik heb bij NEC veel geleerd op voetbalgebied en er dus privé ook mooie dingen aan overgehouden. Daardoor zal ik mijn jaren in Nijmegen niet snel vergeten. Ook als ik een keer op bezoek kom word ik altijd heel hartelijk ontvangen, dus ik kom er graag. Laten we hopen dat er snel weer fans bij zijn en dat er een mooi feestje gevierd kan worden aan het einde van het seizoen. Dan kom ik mee vieren!”

Lees hier het hele interview met Vleminckx.

Foto: Rob Koppers