Op een zonnige 15 mei 2022 was het de tijd voor Rens van Eijden om afscheid te nemen van het profvoetbal. Na zijn afscheid als profvoetballer gaat hij de boeken in als clubicoon van NEC. De oud-verdediger viel niet in een zwart gat en startte vrijwel direct met een nieuwe job.

“Momenteel ben ik zaakwaarnemer van een aantal spelers, maar voetballen zelf doe ik niet meer”, begint van Eijden. “Af en toe een beetje padellen of fietsen houdt me fit genoeg. Vanaf m’n twaalfde heb ik alles gegeven om het maximale uit m’n carrière te halen. Die drive heb ik nu nog steeds. Op momenten mis ik het voetbal nog weleens. Vooral de wedstrijden in het stadion. Dat je met een team ergens een hele week naartoe werkt. Alleen kom ik ook vaak naar een trainingsveld en dan ben ik blij dat ik dat allemaal niet meer hoef te doen”, grapt de Ossenaar.

“Geef me nu voetbalschoenen en ik zal als de brandweer gaan hoor”, gaat Van Eijden verder. “Ik heb alleen gemerkt dat ik op een ander niveau zat dan de rest. Dat gaat op een gegeven moment ook knagen. Ik had geen zin om die oude bromsnor op het veld te zijn. De blessure heeft in die zin wel een rol gespeeld, omdat je jezelf dan toch dingen gaat afvragen. Na Champions League wedstrijden en in Europa gespeeld te hebben dacht ik bij mijzelf: ‘Wat gaat dat extra seizoen voor mij opleveren?’. Daar had ik geen antwoord op. Voor mij was het mooi moment om te stoppen.”

Zaakwaarnemer

Een paar maanden na zijn laatste wedstrijd tegen Fortuna ging de oud-voetballer al snel aan de slag bij SEG. Een internationaal managementbureau dat meer dan 600 talenten onder hun hoede heeft. “Ze hebben mij vaker gezegd dat ze in mij iemand zien die een goede begeleider zou zijn voor spelers. Dat was ook min of meer mijn rol als aanvoerder.  Die gesprekken zijn toen gaan lopen. Ik had ook met NEC gesproken, alleen liep dat op een gegeven moment spaak. Voor mij was het de conclusie om in deze rol aan de slag te gaan.” Over veel papiertjes beschik je niet als voetballer zijnde, maar daar was Van Eijden ook niet zo bang voor. “Je hebt bepaalde levenservaringen die je meeneemt en je bent een bepaalde persoonlijkheid met verschillende competenties waar veel mensen naar op zoek zijn. Mocht ik een diploma moeten halen zal ik dat ook zeker gaan doen.”

Jordy Bruijn

“Het is elke dag anders wat ik nu doe. Uiteindelijk zijn de spelers prioriteit. Je moet eerst spelers binnen halen. Daarna ga je de speler overtuigen dat jij degene bent die het beste bij hem past. Dat is een beetje de insteek van mijn vak. Jordy Bruijn, een goede vriend van mij, valt onder ons. Zo zijn er nog een aantal spelers die we begeleiden. Ik ben nu vooral nog aan het bouwen en dat heeft ook even tijd nodig.”

Bruijn vertrok afgelopen zomer bij NEC voor een avontuur in Libanon. “Zijn oud-trainer bij SC Heerenveen (Johnny Jansen, red.) zou daar aan de slag gaan. Die ging dus kijken naar spelers uit zijn netwerk. Zo zijn ze uiteindelijk terecht gekomen bij Jordy. Alleen Jansen had een clausule in zijn contract staan, mocht er een Eredivisieclub zich melden dat hij terug zou gaan Nederland. Jordy wilde het avontuur, na een aantal gesprekken, toch aangaan. Dan is het onze taak om alles in orde te brengen dat het voor hem het meest gunstig is. Aan interesse voor Bruijn was geen gebrek, maar uiteindelijk staat de speler centraal. Hij heeft bewust gekozen voor deze club. Nu heeft hij er al hattrick in liggen. Dat is nog niet vaak gebeurd”, lacht Van Eijden.

Warm hart

Naast het begeleiden van spelers heeft de Ossenaar ook nog tijd om NEC nauwlettend in de gaten te houden. “We proberen alle wedstrijden wel te volgen. Tijdens thuiswedstrijden doe ik dat in het stadion. Dat is ook wel logisch als je er zolang gespeeld hebt. Ik draag NEC een warm hart toe. Toevallig heb ik laatst nog even met Bram Nuytinck gebeld. Het is hartstikke mooi dat hij na zijn voetbaljaren in Italië weer terug in Nijmegen is”, sluit Van Eijden af.

Foto’s: Rob Koppers/Orange Pictures