Dirk Lotgerink en Chiron Rengers zijn een leven lang NEC-supporter. In de rubriek Tikkie-Takka schrijven ze elkaar over alles wat met rood-groen-zwart te maken heeft.

Drunen, 20-12-2022

Ha Dirk,

Zag ik jou nou ineens schitteren in de Spaanse zon? Het voelt een beetje als een Jambers-intro: ‘overdag is hij docent en voetbaltolk, maar in de winterstop verandert hij..’ Enfin. Gelukkig ben jij de 30 ruim gepasseerd en snap je deze grap, voor iedereen jonger dan 30: bekijk even een aflevering op YouTube.

Ik heb drie jaar geleden zo’n trainingskamp mee mogen maken met ForzaNEC en het was een stuk leuker dan verwacht. Wat mij betreft had dat vooral te maken met de randzaken. Razende reporters, zure zaakwaarnemers en sjofele sponsoren. Allen komen ze voor NEC en stiekem ook een beetje voor zichzelf. Niets ijdels is iemand in de voetballerij vreemd, maar dat moet je dan wel van jezelf weten als je het mij vraagt.

Zo zie je in alle lagen van de club mensen die stiekem zichzelf nét een beetje belangrijker vinden dan de club. En, laten we wel zijn, als dat resultaat oplevert bij spelers, trainers of een directie, dan kan ik daar niet echt om malen. Die komen om een stap te maken in hun carrière of hebben het voetbalpluche ooit gekozen omdat het nu eenmaal sexyer is dan commercieel manager zijn van Heibedrijf Steenman (“iedere paal gaat erin”) uit Oosterblokker. Waar ik dat moeilijker vind, is als supporters dit gedrag vertonen. En ook jij hebt ongetwijfeld al in genoeg groepjes/commissies/geledingen gezeten waarin je je afvraagt: draait het nou om jou of om de club?

Zo was daar deze week Sije Visser. Clubicoon. Erelid. Meeste wedstrijden ooit voor de club. De witte Tornado. Na zijn actieve carrière nog talloze bestuursfuncties of andere (technische) portefeuilles vervuld. Zo’n man moet je koesteren. Die moet een standbeeld hebben voor het stadion. Het lastige is dat ik hem op sociale media alleen nog maar negatieve uitlatingen zie doen over de club. Als die er zijn om de club beter te maken: prima! Bel iemand bij NEC op en de koffie staat ongetwijfeld voor je klaar. Maar ik krijg soms het gevoel dat het dan draait om zijn eigen grootheid. En als hij dan ook nog enkele hardwerkende medewerkers en journalisten te kakken probeert te zetten (“kleuterklasje met Dirk in Spanje” – ook over zijn meer dan 50 jaar jongere vakbroeders), dan denk ik vooral: waarom?!

Vanuit NEC moeten de socials natuurlijk gevuld worden met schijtlollige filmpjes. Van mij hoeft het ook niet, maar de jeugd van tegenwoordig (als je binnenkort vader wordt, mag je dat zeggen) staat hier letterlijk om te springen. En waar de jeugd alleen maar komt halen, daar mogen de ouderen wat brengen. Zo zit de wereld in elkaar. Dat waarvan je houdt, wil je alleen maar beter maken. Dat doe je met je kinderen, met je club en – helaas – sommigen met zichzelf.

Adiós!

Chiron