NEC mag zondag meteen aan de bak als regerend landskampioen Ajax op bezoek komt in Nijmegen. De Amsterdammers staan onder druk na een turbulente periode. Een overwinning op NEC zou dan een stap in de goede richting kunnen zijn, al mist de zwaar onder vuur liggende trainer Alfred Schreuder de nodige spelers in Nijmegen.

Zo meldde Steven Berghuis zich deze week af voor de training, evenals Kenneth Taylor. Van beide spelers wordt verwacht dat ze niet aan de aftrap zullen staan zondag. Ook vertelde Schreuder op de persconferentie van vrijdag dat er nog een andere speler zich die dag had afgemeld. De trainer wilde geen namen noemen, maar naar verluidt gaat het om Mohammed Kudus.

Ajax heeft zondag een goed resultaat nodig zodat de storm die rondom de club woedt wat gaat liggen. Allereerst was daar de matige Champions League campagne, wat resulteerde in een simpele uitschakeling. Daarbij kwamen ook nog matige resultaten in de Eredivisie. Ajax won de laatste drie duels niet, waardoor de ploeg koploper Feyenoord voor zich moet dulden op de ranglijst. Daarbovenop komt ook nog de hele situatie rondom Daley Blind. De clubicoon mocht transfervrij vertrekken bij Ajax en haalde deze week – al dan niet onbewust – een lange neus door bij Bayern München te tekenen.

Schreuder staat dus onder flinke druk en zal blij zijn als hij zondag Nijmegen verlaat met drie punten op zak. Vorig jaar hadden de Amsterdammers het lastig met NEC. Heel lang bleef het 0-0, mede door een gestopte penalty van Mattijs Branderhorst. Uiteindelijk moesten de Nijmegenaren toch haar meerderen erkennen toen Brian Brobbey in de 88ste minuut voor de 0-1 zorgde.

Nog meer afwezigen

Naast de afwezige Berghuis, Taylor en vermoedelijk Kudus, kan Ajax ook nog niet beschikken over de diensten van Gerónimo Rulli. De keeper staat op het punt om zijn contract te tekenen in Amsterdam, maar waarschijnlijk komt NEC-uit nog te vroeg voor hem. Ex-Vitesse-doelman Remko Pasveer zal daarom het doel verdedigen.

NEC – Ajax begint zondag om 14:30 en staat onder leiding van Pol van Boekel.

Vermoedelijke opstelling Ajax: Pasveer; Rensch, Timber, Bassey, Wijndal; Klaassen, Alvarez, Grillitsch; Tadic, Brobbey, Bergwijn.

Foto’s: Orange Pictures en Rob Koppers