NEC treft aankomende zondag voor het eerst een ploeg uit de traditionele top drie. In de eigen Goffert is Feyenoord de tegenstander. Vorig jaar wonnen de Rotterdammers relatief eenvoudig in Nijmegen (1-4), nadat NEC al vroeg op voorsprong kwam via Lasse Schöne. Desondanks waakt trainer Arne Slot voor het gevaar van de Nijmegenaren.

“Ik vind NEC een heel goed georganiseerde ploeg”, begint Slot. “Ze hebben pas vijf goals tegen en wat ik vooral sterk vind is dat ze heel veel arbeid leveren zonder bal. In balbezit hebben ze juist een paar spelers die niet vaak ruzie met de bal hebben. Denk aan Proper, Schöne, Tannane en een Tavsan. Dat zijn jongens die aan de bal gevaarlijk zijn, maar ook als wij de bal hebben. Vooral Tannane en Tavsan dan. Bij balbezit van ons zullen wij hen goed in de gaten moeten houden en weten waar zij zich bevinden.”

De Feyenoorders hebben een zo goed als fitte selectie voor de eerste wedstrijd na de interlandperiode. Verdediger Quilindschy Hartman zal de wedstrijd in ieder geval missen. Hij is er niet bij door ziekte. Ook Patrick Wålemark was afgelopen week ziek, maar hij is nog een twijfelgeval voor zondag.

Drukke weken

Voor de Rotterdammers is de uitwedstrijd tegen NEC het begin van een drukke periode. In de komende zes weken zal de ploeg van Slot namelijk elf wedstrijden spelen. Of hij in zijn ploeg daarom wat meer wil gaan rouleren liet de trainer niet doorschemeren. “Onze speelwijze komt steeds beter in de ploeg, ook met de nieuwe jongens. Het worden drukke weken, maar daarom hebben we een brede selectie die dichtbij elkaar ligt qua niveau. Ik heb veel luxe op de aanvallende middenvelder positie, maar ook zeker voorin.”

Momenteel staat Feyenoord op een vierde plek in de eredivisie. Er werd dit seizoen pas twee keer verloren en dat was tegen tegenstanders van formaat. Net voor de interlandperiode werd er van PSV verloren (4-3) en in de Europa League was Lazio te sterk (4-2). Desondanks zijn de Rotterdammers sterk begonnen aan dit seizoen.

Afgelopen zomer werd een groot deel van de selectie weggekocht en Slot heeft het voor elkaar gekregen om toch weer een attractief voetballende ploeg neer te zetten met de aangetrokken vervangers. Denk aan een Javairo Dilrosun, Sebastian Szymanski en Danilo. Laatstgenoemde heeft al zes doelpunten gemaakt in de eredivisie en zal dus ook in de gaten moeten worden gehouden door de Nijmeegse achterhoede.

De kansen voor NEC liggen bij de standaardsituaties. Feyenoord incasseerde tegen PSV twee goals uit hoekschoppen. Ivan Marquez liet in eerdere wedstrijden dit seizoen juist zien goed te zijn in dat soort situaties.

Vermoedelijke opstelling Feyenoord: Bijlow; Pedersen, Trauner, Hancko, Lopez; Köcku, Timber; Jahanbakhsh, Dilrosun, Idrissi; Danilo.

Foto’s: Rob Koppers