Het Eredivisieseizoen is afgelopen. NEC bezit na 34 speelronden de elfde plek. Voorafgaand aan dit seizoen zou daar voor getekend worden, maar terugkijkend zat er misschien wel meer in het vat voor de Nijmegenaren. Voorsprongen werden telkens weer weggegeven en arbitraal geblunder in Nijmeegs nadeel was eerder regel dan uitzondering. Een terugblik op een bijzonder gemengd seizoen.

We gaan terug naar augustus 2021. NEC heeft de voorbereiding achter de rug en de selectie lijkt zo goed als rond. Spelers als Mikkel Duelund, Ali Akman, Danny Vukovic en Magnus Mattsson moeten het team versterken. Ook het beoogde nieuwe duo centraal achterin lijkt bekend. Rodrigo Guth wordt voor een jaar gehuurd van Atalanta Bergamo en Ivan Marquez bindt zich voor twee jaar aan de Nijmeegse club. Maar de klapper van deze zomer is de terugkeer van Lasse Schöne. De man die wereldberoemd werd door zijn vrije trap in het Santiago Bernabeu, keert terug bij de club waar hij tussen 2008 en 2012 al speelde.

Mattijs Branderhorst krijgt tot verbazing van velen van trainer Rogier Meijer de voorkeur boven Vukovic en ook Cas Odenthal vinden we terug in de basiself als NEC op 14 augustus de eerste wedstrijd van het seizoen aftrapt: Ajax-uit. Na de 5-0 nederlaag in Amsterdam wist heel Nederland het al zeker: de eerste degradant van het seizoen is bekend in de naam van NEC. Toch rechtten de Nijmegenaren de rug al snel en wel thuis tegen de daadwerkelijke degradant: PEC Zwolle. NEC won met 2-0 en had de eerste driepunter van het seizoen te pakken. Ook was de club een publiekslieveling rijker. Ali Akman scoorde binnen no-time de 1-0 en liet de Goffert ontploffen. De week daarop was de Turk opnieuw trefzeker. In het uitduel tegen Heracles Almelo kopte hij de 0-1 binnen en dat zou genoeg zijn voor de winst.

Akman NECPEC Orange

NEC verrassend goed

NEC wist wekelijks te overtuigen en maakte het zelfs Feyenoord in de eigen Kuip ontzettend moeilijk. Snel kwamen de mannen van trainer Rogier Meijer met 2-0 achter, maar nog voor rust kwam NEC terug op 2-2. Calvin Verdonk, die kort voor het sluiten van de transfermarkt terugkeerde op het oude nest, schoot NEC een kwartier voor tijd op 2-3. Uiteindelijk scoorde Feyenoord drie keer in het laatste kwartier: het stille begin van een nieuw Nijmeegs trauma. NEC wist namelijk liefst 21 keer op voorsprong te komen dit seizoen, maar gaf dit elf keer weg. Het koste de ploeg 27 punten. Deze cijfers worden kracht bij gezet als blijkt dat NEC aan het einde van het seizoen 24 van haar 52 tegengoals (46%) in het laatste half uur incasseerde.

Zwarte dag

Op 17 oktober donderde NEC keihard van de roze wolk waar het sinds de promotie op voortdreef af. Door de lange aanloop en vier jaar afwezigheid van derby liepen de gemoederen in aanloop naar Vitesse-thuis hoog op. Te hoog, bleek al snel. De wedstrijd werd eigenlijk kansloos verloren met 0-1, er braken rellen uit in het Goffertpark en in het stadion, maar hetgeen wat misschien wel de meeste commotie veroorzaakte was het instorten van de tribune van het uitvak. Het beton was niet bestand tegen de springende Vitessenaren. De eerste conclusie na een onderzoek van Royal Haskoning DHV was dat er tot nader bericht geen publiek meer welkom was. Er werd nog gekeken of NEC kon uitwijken naar een ander stadion, maar dat lukte niet. NEC speelde tegen FC Groningen en SC Heerenveen in een leeg stadion. Op de achtergrond werden de onderzoeksresultaten niet rooskleuriger en zocht NEC zelfs naar de mogelijkheid om een noodstadion te bouwen. Nooit meer voetballen in de bestaande Goffert was een reëel scenario.

Om dit met de supporters, die ondertussen door nieuwe coronamaatregelen ook niet meer welkom waren in de grachten, te communiceren riep NEC de video-update in leven. Inmiddels is dit de manier voor algemeen directeur Wilco van Schaik om met de achterban te communiceren. Bijna 2 uur aan video-materiaal werd er in een half jaar opgenomen. Sportief gezien ging het wel goed met NEC. In de slotfase van het glansjaar 2021 werd een punt gepakt bij AZ en werd er gezegevierd bij concurrenten Willem II en Go Ahead Eagles. Thuis tegen PSV werd in de slotseconden met 1-2 verloren.

Kentering

Maar zo simpel als NEC door de eerste seizoenshelft heen kwam, zo beroerd was de tweede seizoenshelft. In de winter werd Wilfried Bony gepresenteerd als nieuwe aanvalsleider. Ole Romeny wilde graag vertrekken en Pedro Ruiz moest weer onder het mes: hij scheurde voor de derde keer in zijn nog prille carrière zijn kruisband af. NEC begon de eerste wedstrijd in 2022 in eigen huis tegen Heracles, waar alle ogen gericht waren op Rai Vloet die zijn rentree zou maken. De spits van Heracles werd verdacht van een dodelijke aanrijding onder invloed, maar werd door Heracles weer opgenomen in de selectie. Bij NEC gingen de ogen echter ook naar de voorhoede: daar bleek al snel dat de ploeg te afhankelijk was van individuele passeerbewegingen van Tavsan en Okita. Beide spelers hebben een uiterst beroerd half jaar gekend en dat was problematisch voor de doelpuntenproductie.

De dunne selectie van NEC liet het ook niet toe om veel wisselingen door te voeren. Dat blijkt ook wel in de statistieken. NEC gebruikte dit seizoen de minste spelers van alle Eredivisieclubs (25). Ter vergelijking: FC Utrecht gebruikte er bijvoorbeeld 36. Hierdoor was er tactisch ook niet veel mogelijk voor Meijer en werd het spel vrij voorspelbaar. Na Heracles werd er nog wel in de beker gewonnen van FC Groningen, maar daarna volgde een mindere periode. Thuis volgde de ene frustrerende pot na de ander en ook buitenshuis werd het voetbal steeds onaantrekkelijker. Tegen tien Zwollenaren bleef NEC steken op 1-1 en ook thuis werd er met pijn en moeite gelijkgespeeld tegen RKC Waalwijk.

Doorbraak van Guth

De eerste overwinning van 2022 boekte NEC in het hoge noorden. SC Heerenveen werd aan de kant gezet met verdedigend voetbal. Meijer koos namelijk voor drie echte verdedigers achterin. In plaats van de uitzakkende Barreto, kreeg Guth in 2022 zijn kans. Die greep de Braziliaan met beide handen aan en inmiddels zijn de verhalen over een mogelijk langer verblijf van de verdediger duidelijk kenbaar gemaakt. In de wedstrijden die volgde kreeg NEC vaak te maken met foutieve beslissingen van de scheidsrechter en de VAR. Zo werd een duidelijke handsbal waar een goal van AZ uitkwam goedgekeurd en werd El Karouani onterecht van het veld gestuurd tegen FC Groningen. “Sorry”, was wat Meijer drie maal op rij hoorde toen ook Kamphuis het boetekleed aantrok voor een niet gegeven strafschop thuis tegen Sparta.

Door die beslissingen was NEC in april nog steeds niet zeker van lijfsbehoud. De magische 34 punten, die achteraf voor Heracles niet genoeg bleken, werden bereikt door een overwinning op die andere Friese club: SC Cambuur. Vanaf dat moment kon NEC echt naar boven gaan kijken en kwam zelfs plek 8 in zicht. Met een moeilijk programma voor de boeg, met bijvoorbeeld wedstrijden tegen Ajax en PSV, leken die kansen echter niet heel groot. NEC was vaak dichtbij een stunt tegen een topploeg maar keer op keer hadden trokken ze net aan het kortste eind. De fans voelden dat die ene stunt tegen één van deze ploegen zou komen.

Ajax aan het zweten

De thuiswedstrijd tegen Ajax was een mooie graadmeter om te kijken waar de ploeg gekomen was, na de dramatische afgang in de Arena. NEC speelde een sterke pot, maar verzuimde om zelf de voorsprong te pakken. Dan weet je dat hij bij Ajax nog wel gaat vallen en dat deed hij ook. Maar NEC had het publiek hoop gegeven op misschien een mooi einde van het seizoen. Helemaal omdat de concurrenten voor plek 8 ook niet wonnen, bleef NEC in de race voor die felbegeerde plek.

Tot op de laatste speelronde deed NEC mee. Voorafgaand aan Fortuna-thuis had de ploeg van Meijer de beste papieren om play-offs af te dwingen. We weten allemaal hoe dit gelopen is, maar ook zonder die plek 8 kan NEC tevreden zijn over de prestaties van dit seizoen. Als promovendus is de club geen seconde dichtbij serieuze sportieve problemen geweest en dan heb je een prima seizoen gedraaid. Het befaamde woord ‘handhaving’, werd al in een vroeg stadium bereikt en dus mag je als NEC zijnde tevreden zijn met dit seizoen. Maar er moet tegelijkertijd gewaakt worden.

De zeventiende plek op basis van de tweede seizoenshelft moet de alarmbellen aan Stadionplein 1 doen rinkelen. De funderingen zijn gelegd voor een toekomst als stabiele Eredivisieclub in het linkerrijtje, maar het is zeker dit jaar afwachten wat voor selectie er volgend seizoen staat. Zeker omdat Ted van Leeuwen op de contractverlenging van trainer Rogier Meijer na nog niks voor elkaar heeft gekregen.

Quiz: hoe goed heb jij dit seizoen opgelet bij NEC?

Foto’s: Rob Koppers & Orange Pictures