NEC is zondagmiddag met 3-0 onderuit gegaan bij PSV, de nummer 2 van de Eredivisie. De ploeg van Rogier Meijer was maar sporadisch aan de bal en zag de thuisclub zich bij vlagen redelijk eenvoudig door de Nijmeegse defensie heen voetballen. Toch zou het tijdens en na de wedstrijd vooral gaan over de man waar het niet over moet gaan: scheidsrechter Martin van den Kerkhof (en VAR Sander van der Eijk). Bij NEC zijn er na de nederlaag ook lichtpuntjes te noteren, ondanks het feit dat NEC al sinds AZ-uit op 1 september geen enkele keer doel trof in een uitwedstrijd.

Meijer koos ervoor om in een soort 4-1-4-1-systeem te verdedigen. Oussama Tannane, normaal gesproken het beste met zijn gezicht naar de goal, kwam daardoor maar sporadisch aan de bal en als NEC dan een keer over de middellijn kwam, verloor het de bal razendsnel. PSV wist zich beter raad met het spelvoorwerp, maar stuitte meermaals op de stabiele Jasper Cillessen. De goalie moest wel zijn meerdere erkennen in een schot van Anwar El Ghazi na achttien minuten, eerder keerde hij een kopbal van de buitenspeler knap en hij reageerde meermaals adequaat op inzetten van Cody Gakpo. Bij de goal van PSV stond Calvin Verdonk net als vorige week niet goed op te letten.

In de rust ging alle aandacht niet naar de enige goal van de wedstrijd, maar ging het vooral over de afgekeurde 2-0. Een doelpunt van Luuk de Jong werd na ingrijpen van de VAR afgekeurd, officieel vanwege buitenspel. Maar er was meer. Rogier Meijer beklaagde zich over een wel gegeven vrije trap aan PSV en het vervolgens niet fluiten bij een vermeende overtreding op Magnus Mattsson. Hij kreeg daarvoor geel, ondanks dat zijn collega op de andere bank Ruud van Nistelrooij (PSV-trainer) daar nog tegenin probeerde te gaan. Schöne kreeg ook een kaart vanwege te felle protesten bij scheidsrechter Van den Kerkhof.

NEC beklaagde zich in de rust ook over de 1-0, waarbij Luuk de Jong mogelijk hinderlijk buitenspel had gestaan. Misschien lag de focus in de kleedkamer dus op de verkeerde zaken, want NEC begon de tweede helft dramatisch. Binnen een minuut leek Xavi Simons zich te onttrekken aan de Nijmeegse defensie en probeerde Philippe Sandler, die voor het eerst dit Eredivisie-seizoen in de basis begon, de jonge smaakmaker van de bal te zetten met een tackle. Hij deed dit – volgens de scheidsrechter – onreglementair: strafschop. De VAR zag het weer anders, riep Van den Kerkhof naar het scherm, maar de arbiter bleef bij zijn standpunt en zag De Jong vanaf elf meter feilloos toeslaan: 2-0. Later zou Van den Kerkhof een strafschop voor NEC missen na vasthouden van invaller Ibrahim Cissoko en ook een rode kaart voor een stevige charge op Souffian El Karouani werd over het hoofd gezien.

Na een uur spelen werd er door beide partijen flink gewisseld, maar dat kwam de wedstrijd niet bepaald ten goede. PSV nam flink gas terug en NEC kreeg sporadisch wat kansjes. Via Oussama Tannane kwam de ploeg na ruim een uur tot haar eerste doelpoging. Iván MarquĂ©z kreeg een vrije kopkans in het vijfmeter-gebied, maar raakte de bal volledig verkeerd. Het slotakkoord was voor Noni Madueke, die namens PSV vijf minuten voor tijd de 3-0 op het scorebord zette. Eerder leek de PSV’er dat ook al te doen, maar toen wist Cillessen knap redding te brengen.

Ondanks de nederlaag zijn er ook lichtpuntjes na het tiende Eredivisieduel zonder overwinning. Joris Kramer en Jordy Bruijn maakten na bijna twee maanden afwezigheid hun rentree en Sandler hield het een uur vol: de trainer heeft weer wat te kiezen. Dat heeft het elftal ook wel nodig, want er straalt weinig overtuiging af van het team dat door de nederlaag is afgezakt naar plaats 14, wetende dat naarste achtervolgers Vitesse en Cambuur pas over anderhalve week in actie komen en dus een wedstrijd minder hebben gespeeld. NEC speelt vrijdag tegen SC Cambuur in Leeuwarden: een wedstrijd met grote belangen. De winterstop nadert en NEC staat nog altijd op slechts Ă©Ă©n zege.

In het kort

Scoreverloop:
18′ El Ghazi 1-0
50′ De Jong 2-0
84′ Madueke 3-0

Geel: Meijer (trainer), Schöne, Sandler (NEC)

Opstelling PSV: Benitez; Teze, Ramalho, Obispo, Mwene (85′ Branthwaite); GutiĂ©rrez, Simons (82′ Ledezma), Veerman (61′ SangarĂ©); El Ghazi (61′ Til), De Jong (61′ Madueke), Gakpo

Opstelling NEC: Cillessen, Van Rooij, Sandler (61′ Kramer), Marquez, Verdonk (61′ Dimata); Schöne; , Tavsan (71′ Cissoko), Mattsson, Proper (71′ Bruijn), El Karouani; Tannane

Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof

Toeschouwers: 31.007

Foto’s: Orange Pictures