Na het incasseren van de derde arbitrale fout op rij heeft NEC besloten een protestbrief te schrijven. Algemeen directeur Wilco van Schaik stuurt deze vandaag naar de KNVB.

De algemeen directeur wil dat de KNVB ingrijpt, en dan gaat het vooral om de VAR. “Wij als clubs betalen veel geld aan de VAR, 1,3 miljoen euro per jaar”, zegt Van Schaik tegen De Gelderlander. “Dan mag je topkwaliteit verwachten. Ik heb het gevoel dat we de VAR nog niet serieus nemen. Scheidsrechters met minimale ervaring, soms met helemaal geen ervaring, mogen VAR spelen in de eredivisie. Deze jonge gasten moet je beschermen en echt ontwikkelen in dit vak.”

“We willen scheidsrechters na afloop in de media niet meer horen zeggen: ‘sorry, we hebben het als arbitrage fout gezien’. Dat is zo frustrerend. Wij als bestuurders, trainers en spelers zien wedstrijden beslist worden op details. Daar hangen carrières en banen vanaf. Dan mag je het vak van VAR ook zo hard beoordelen en de norm omhoog gooien.”

KNVB

De bond reageert begripvol op de situatie van de Nijmegenaren. Hierin wordt echter nog niks gezegd over of er wat aan gedaan/over gesproken wordt. “Het is natuurlijk altijd zuur als er een arbitragefout gemaakt wordt waardoor een wedstrijd wellicht een andere uitkomst krijgt”, zegt een woordvoerder van de KNVB. “Ook wij vinden dat iedere fout er een teveel is. Dat het nu meerdere keren achter elkaar bij NEC gebeurt, is dan ook extra zuur.”

Het gaat Van Schaik hierin ook niet alleen om NEC, en hij stelt ook dat de club natuurlijk niet alleen punten heeft laten liggen door de arbitrage in de desbetreffende duels. “Wij willen geen punten terug. We hadden zelf gewoon moeten winnen. Maar als dit een andere club in de laatste speelronde gebeurt en zij worden geen kampioen of degraderen, dan heeft dit zware gevolgen voor clubs en kan dat nog jarenlang pijn doen. Dit mogen we als clubs niet langer accepteren, we moeten samen de kwaliteit van de VAR verhogen.”

Foto: Rob Koppers