Een controversieel moment gedurende de wedstrijd tegen Fortuna Sittard was de vermeende rode kaart van Calvin Verdonk. Die werd gegeven, maar daarna weer teruggedraaid omdat er sprake zou zijn van buitenspel. Scheidsrechter Bas Nijhuis gaf na afloop bij ESPN zijn visie op het moment met Verdonk.

“Ik zie in eerste instantie een doorgebroken speler die wordt vast gehouden buiten de zestien. De bal komt en op een gegeven moment komt daar een scoringskans uit. Die wordt om zeep geholpen door het vasthouden. Dus ik loop er heen en geef op dat moment de rode kaart.” Maar dan komt de assistent van Nijhuis tussendoor met de vraag van wie de bal kwam. “Hij vroeg of het daadwerkelijk spelen was of dat de bal tegen hem aan werd geschoten.”

“De nieuwe regel van dit seizoen is als je de bal bewust speelt als verdediger en hij komt bij een buitenspel staande speler, dan is het geen buitenspel. Maar loop je tegen de bal aan, zoals hier gebeurt en de bal komt dan bij een speler die buitenspel staat, dan is het gewoon buitenspel.” Nijhuis kon zelf niet beoordelen of dit buitenspel was. “Ik kan alleen beoordelen of de bal bewust wordt gespeeld door de speler of niet. Dan kan ik niet kijken of er ook sprake is van buitenspel.”

“Wat er gebeurde was dat mijn assistent vroeg of het bewust spel was. Toen zei ik dat dat niet het geval was, dus dan is het buitenspel.” Toch was het uiteindelijk maar de vraag of de linksbuiten van Fortuna daadwerkelijk in buitenspelpositie stond. Op de beelden was het moeilijk te zien, maar er was geen VAR bij het bekerduel en dus werd de rode kaart ingetrokken.

Foto: Rob Koppers