NEC heeft zaterdagavond gewonnen van Heracles Almelo. In de eigen Goffert keken de Nijmegenaren eerst tegen een achterstand aan, maar was het vanwege de kansenverhouding niet meer dan logisch dat NEC met de overwinning aan de haal ging (3-1).

Beide ploegen hadden een roerige week achter de rug voorafgaand aan de wedstrijd. Bij NEC vertrok smaakmaker Magnus Mattsson naar FC Kopenhagen en kwamen er op de laatste dag van de transferwindow nog twee versterkingen bij. Heracles had te maken met een griepgolf. Daar was uiteindelijk Navajo Bakboord als enige niet op tijd van hersteld. De vraag bij de Nijmegenaren was wie de plek van Mattsson zou opvullen. Dat werd uiteindelijk Tjaronn Chery.

Chery kon echter niet voorkomen dat Heracles uit de startblokken schoot. Bram Nuytinck liet zich makkelijk aftroeven door Jizz Hornkamp in de lucht en de spits verraste daarmee ook Jasper Cillessen: 0-1. Een fikse tegenvaller voor NEC, helemaal omdat er in de aanval een overtreding gemaakt leek te worden op Kodai Sano. Hij liet zich echter iets te makkelijk vallen. NEC begon daarna met de jacht naar de gelijkmaker. Daar kwamen ze een aantal keer erg dichtbij. Met name Sontje Hansen kreeg een op het oog niet te missen kans. Heracles moest vooral verdedigen. Een spaarzame uitbraak van de Heraclieden leek de 0-2 te veroorzaken. Jordy Bruijn deed zijn oude club pijn door de 0-2 binnen te schuiven, maar eerder in de aanval stond een teamgenoot buitenspel. De stand bleef 0-1.

NEC leek geschrokken, maar ging onverminderd door met het creëren van kansen. Onder andere twee harde schoten van Koki Ogawa en Chery werden knap gepareerd door doelman Michael Brouwer. De ploeg van Rogier Meijer bleef doorgaan met een aantal kansen voor Dirk Proper en Mees Hoedemakers. Dat de bal er bij rust nog niet in lag voor NEC mocht gerust een wonder worden genoemd met veertien schoten, waarvan zeven op doel.

Kansen worden eindelijk omgezet in goals

Het voetbal bij NEC liep met Chery, op de plek waar Mattsson altijd stond, wel anders. Het verschil in type voetballer werd snel duidelijk. Waar de Deense spelmaker vaker zonder bal meters aflegde, wil Chery de bal liever in de voet hebben en wijkt hij meer af naar de zijkant. Dat de huurling de bal meer in de voet wil hebben, kwam goed van pas toen hij Ogawa net na rust wegstuurde. De Japanse spits kreeg twee handen in de nek en ging naar de grond. Scheidsrechter Marc Nagtegaal kon niks anders dan de bal op de stip leggen. Ogawa mocht na het vertrek van Mattsson aanleggen voor de pingels. Dat deed de Japanner met verve: 1-1.

Een paar minuten later had NEC dan wel de meer dan verdiende voorsprong te pakken. Een goede voorzet van Hansen werd door Ogawa mooi via het hoofd weggelegd in de lange hoek. Eindelijk lukte het NEC dan om de kansen om te zetten in goals. Toen was het hek helemaal van de dam en kwamen er ruimtes achter de defensie van Heracles. Daar maakte Hansen handig gebruik van, maar op het laatste moment werd hij neergehaald: penalty voor NEC. Althans, dat is wat iedereen, inclusief de arbiter, dacht. De VAR bekeek de beelden nog eens goed en zag dat de overtreding buiten de zestien werd gemaakt, dus kreeg NEC een vrije trap in plaats van een penalty. Voor Chery de kans om zich aan het Nijmeegse publiek te laten zien. Dat deed de nieuweling dus ook, want zijn vrije trap viel binnen. Daarna was de feeststemming aanwezig in De Goffert. Dat het debuut van Nijmegenaar Sylla Sow de sfeer er niet minder op maakte, was wel duidelijk. Sow kon zich in de laatste paar minuten echter niet meer voor de goal van Brouwer laten zien.