Dankzij de 1-4 overwinning op Almere City verzekerde NEC zich van de zesde plaats. De Nijmegenaren eindigen hiermee op de hoogst mogelijke positie in de play-offs voor Europees voetbal. Dit jaar wordt de strijd om het laatste Europese ticket op een andere manier uitgevochten dan we allemaal gewend zijn. Hoe NEC zich uiteindelijk dient te plaatsen voor de Conference League, lees je hier!

Door de goede prestaties in Europa van Nederlandse teams ontving Nederland dit jaar een aantal andere Europese tickets. Hierdoor verschoven de play-offs een plekje op de ranglijst, waardoor de nummers zes, zeven, acht en negen mogen hopen op een Europese campagne in het seizoen 2024/25. NEC eindigde het seizoen als nummer zes, gevolgd door Utrecht, Sparta en Go Ahead Eagles. Voorheen speelde de hoogstgeplaatste ploeg een tweeluik tegen de laagstgeplaatste, waarna een finale over twee wedstrijden volgde tegen de winnaar van de andere wedstrijd. Zo werkt het sinds dit seizoen niet meer.

Dubbel thuisvoordeel NEC

Met ingang van dit seizoen worden de play-offs niet meer over twee wedstrijden, maar over één duel gespeeld. De ploeg die het reguliere seizoen op de hoogste positie heeft afgesloten, speelt thuis. Dat betekent dat NEC in de halve finale en, mocht deze gehaald worden, de finale thuis mag spelen. NEC ontvangt donderdagavond 23 mei om 18.45 uur Go Ahead Eagles als eerste tegenstander in De Goffert. Utrecht speelt thuis tegen Sparta. Is de stand na negentig minuten gelijk, wordt er gewoon een verlenging afgewerkt, gevolgd door penalties.

Weg door Europa

Stel: NEC verslaat Go Ahead Eagles en wint daarna ook de finale, dan speelt de ploeg van Rogier Meijer voor het eerst sinds het seizoen 2008/09 Europees voetbal. In dat geval stromen de Nijmegenaren met 101(!) andere ploegen in de tweede voorronde van de Conference League in, het derde Europese toernooi. De Nijmegenaren staan dan liefst drie voorrondes te wachten, voordat de ploeg daadwerkelijk mag meedoen aan het hoofdtoernooi. Het gaat dus om zes kwalificatiewedstrijden, beginnend op 25 juli. De loting is al een stuk eerder: op 19 juni. Mocht NEC de play-offs overleven, weet het dus binnen een maand al waar het Europese avontuur gaat beginnen.

Foto: Orange Pictures