NEC heeft zondag teleurgesteld met een nederlaag tegen De Graafschap. Onder toeziend ook van 1.100 supporters lieten de Nijmegenaren lange tijd weinig zien en werd het pas in de slotfase spannend na de aansluitingstreffer van Elayis Tavsan: 1-2.

De wedstrijd was voor aanvang al bijzonder. Voor het eerst sinds September is er weer publiek in de stadions welkom en de NEC-supporters laten weten dat ze er zijn. Al tijdens de warming-up zijn de supporters vocaal aanwezig. Of het NEC zou helpen moest toen nog blijken. De Graafschap nam in ieder geval de aftrap. Uiteraard begon NEC erg fel. De ploeg van trainer Rogier Meijer begon met veel druk zetten en was al vroeg in de wedstrijd gevaarlijk met een vrije trap, maar de keeper van de De Graafschap bokste de bal de ’16’ uit. Ook De Graafschap was voor het eerst gevaarlijk via een vrije trap. Nadat de scheidsrechter floot voor een overtreding van Souffian El Karouani kon Jordy Tutuarima de bal vanaf 30 meter het strafschopgebied intrappen. Net als bij NEC kwam er geen goal uit.

Wisselvallige eerste helft

Na een wat suffig begin kregen we na 15 minuten de eerste grote kans te zien. Na een lange inworp was het Elmo Lieftink die van dichtbij helemaal vrij kon uithalen. Hij schoot gelukkig voor NEC over, maar NEC staat onderdruk. Via een flitsende counter kon Daryl van Mieghem alleen op keeper Norbert Alblas af lopen. Nadat hij een of twee keer kapte schoot hij hard in de korte hoek. Norbert Alblas kon de bal uit het doel houden met een knappe redding. Uit de corner die volgde kreeg Lieftink nog een kopkans maar die ging over. Ondanks het gezang van de aanhang van NEC konden de Nijmegenaren op het veld niet echt heersen in de eigen Goffert. Eindelijk leek NEC ook een keer gevaarlijk te worden nadat Jonathan Okita de sprint richting het doel van de superboeren had ingezet. Julian Lelieveld had andere plannen en haalde met een harde tackle de aanvaller neer. De verdediger van De Graafschap kreeg een gele kaart, maar de scheidsrechter had zomaar een andere kaart kunnen geven. NEC groeide in de wedstrijd en was veel vaker op de helft te vinden van De Graafschap. Helaas maakte De Graafschap iedere keer als NEC er door was een overtreding waardoor NEC niet tot grote kansen kon komen. Het leverde de Superboeren wel drie gele kaarten op. Elayis Tavsan dacht de 1-0 te maken maar stond buitenspel. De Graafschap kwam nog heel dichtbij de openingstreffer. Mats Seuntjens verlengde de bal voor het doel langs, het scheelde een haartje.

Tweede helft

Zoals het hoort galmde ‘Al mot ik kruupe’ weer door de Goffert. Het eerste wapenfeit van de tweede helft kwam van Jordy Bruijn. Hij schoot uit een volley op doel, maar de bal had niet genoeg kracht en zo kon keeper Rody de Boer de bal zonder al te veel moeite oppakken. Vervolgens scoren de bezoekers uit het niets de 0-1. De snelle Daryl van Mieghem was ontsnapt aan de defensie van NEC en schoof de bal achter Norbert Alblas, een harde klap al vroeg in de tweed helft voor NEC. De Nijmegenaren probeerde snel een gelijkmaker te forceren via wat aanvallen via de backs. Tot grote kansen leidde het nog niet want vaak namen spelers verkeerde beslissingen of was de eindpass niet goed. Echter was De graafschap bijna niet meer te vinden op de helft van NEC, maar de keren dat ze er zijn worden ze meteen gevaarlijk. Het waren geen grote kansen, maar toch. De Graafschap gaat dus goed met het balbezit om. Het leek erop dat NEC in een 4-3-3 opstelling ging spelen wat best logisch is want De Graafschap had 5 man achterin staan. Dat leek effect te hebben. Tavsan schoot vanaf de rand van het strafschopgebied hard op de lat en in de rebound haalde NEC er een corner uit, die niks opleverde. De wedstrijd werd een kwartier voor tijd beslist. De bal bleef hangen na een corner van de bezoekers en Ted van de Pavert schoot uit de draai binnen. Van de Pavert kennen we van zijn tijd bij NEC en dat geldt ook voor Jordy Tutuarima en Melvin Platje. De laatst genoemde kreeg geen speelminuten.

NEC probeerde nog wat te forceren. Rogier Meijer bracht Joep van der Sluijs, die terugkeerde van een blessure. Het was echter Tavsan die de spanning terugbracht. Met een goed schot in de verre hoek maakte de aanvaller er 1-2 van. Het publiek ging het nog een keer achter staan en met Thibo Baeten als invaller ging NEC voor de gelijkmaker. Die viel echter niet meer. Het bleef bij 1-2.

Gele kaarten: Julian Lelieveld, Danny Verbeek, Clint Leemans (GRA)

Scheidsrechter: Ingmar Oostrom

Opstelling NEC: Norbert Alblas; Bart van Rooij, Édgar Barreto, Cas Odenthal; Souffian El Karouani; Elayis Tavsan, Jordy Bruijn (85′ Thibo Baeten), Javier Vet, Jonathan Okita (69′ Thomas Beekman); Ayman Sellouf (79′ Joep van der Sluijs), Rangelo Janga

Opstelling De Graafschap: Rody de Boer; Julian Lelieveld, Japsper van Lelieveld, Ted van de Pavert, Toine van Huzien, Jordy Tutuarima; Danny Verbeek (71′ Rick Dekker), Clint Leemans, Elmo Lieftink (48′ Jesse Schuurman); Daryl van Mieghem (71′ Joey Konings), Ralf Seuntjens.

Foto: Rob Koppers