NEC heeft in de kwartfinale van de KNVB Beker afgerekend met ADO Den Haag. Na een razendsnelle openingstreffer kwam NEC weinig meer in de problemen. Na een zuinige eerste helft liep NEC na rust alsnog uit naar een ruime zege. Het werd in de Goffert 3-0.

NEC begon met dezelfde tien veldspelers als tegen Heracles Almelo. Robin Roefs stond zoals verwacht weer onder de lat, hij speelde tot nu toe alles in de beker. Never change a winning team, want na twee minuten kon NEC alweer juichen. Binnen de minuut versierde Calvin Verdonk namelijk de eerste hoekschop. Tjaronn Chery ging daarvoor achter de bal staan en zag hoe Koki Ogawa zonder veel tegenstand kon binnenkoppen. NEC bleef daarna dominant aan de bal, maar kwam niet tot grote kansen. Een schot van Bart van Rooij met zijn linkerbeen leverde geen problemen op voor Nick Marsman.

Tegen het einde van de eerste helft begon ADO zich iets meer richting de goal van Roefs te wagen. Maar tot meer dan waarschuwingsschoten kwam de formatie van Darije Kalezic niet. Desondanks zal Rogier Meijer niet tevreden zijn geweest over het vervolg van de eerste helft, nadat ze zo snel op voorsprong kwamen. De eerste kans na rust was opnieuw van Ogawa, maar zijn schot uit de draai vloog over de Haagse goal. Toch was het vooral ADO dat het balbezit had.

Wissels brengen nieuwe energie
Om het overwicht terug te krijgen, bracht Meijer bekertopscorer Rober González en nieuweling Sylla Sow na een uur spelen binnen de ploeg. Die laatste had binnen twee minuten de 2-0 op zijn schoen liggen, toen hij een te korte terugspeelbal onderschepte. Met Marsman uit zijn goal, moest Tyrese Asante op de doellijn keren. Twee minuten later was het alsnog raak. Bart van Rooij omspeelde met wat geluk zijn tegenstander en vond Dirk Proper op de rest van de zestien zonder mandekker. Hij schoot de bal bekeken in de verre hoek.

Daarna was de beer los in de Goffert. Sylla Sow deponeerde de bal bij Chery en de nieuwe smaakmaker werd geen strobreedte in de weg gelegd richting de goal. Zijn gemikte poging was buiten het bereik van Marsman en zette NEC met een half been in de halve finale. Meijer wisselde daarom onder meer sterkhouders Philippe Sandler en Chery. Daarna wilden de invallers van NEC zich nog wel even laten zien, maar een vierde goal bleef uit.

Morgen en donderdag kunnen de NEC’ers vanaf de bank toekijken welke drie halvefinalisten er nog bij komen. De topper Feyenoord-AZ is morgen, net als Vitesse-Cambuur, donderdag zullen Fortuna en FC Groningen bepalen wie de laatste halvefinalist wordt.

Scoreverloop:
2′ Koki Ogawa (Tjaronn Chery) 1-0
61′ Dirk Proper (Bart van Rooij) 2-0
67′ Tjaronn Chery (Sylla Sow) 3-0

Gele kaarten: Hansen (NEC), Ché (ADO)

Scheidsrechter: Pol van Boekel

Toeschouwers: 10.651

Opstelling NEC: Robin Roefs; Bart van Rooij, Philippe Sandler (77′ Mathias Ross), Bram Nuytinck, Calvin Verdonk; Mees Hoedemakers (58′ Rober González), Tjaronn Chery (77′ Lars Olden Larsen), Dirk Proper; Sontje Hansen (71′ Yvandro Borges Sanches), Koki Ogawa (58′ Sylla Sow), Kodai Sano.

Opstelling ADO Den Haag: Nick Marsman; Justin Ché (75′ Lasse Vigen), Tyrese Asante, Matteo Waem, Bart van Hintum (77′ Amir Absalem); Kürsad Sürmeli, Jort van der Sande, Jari Vlak; Henri Koudossou (61′ Joel Ideho), Henk Veerman (75′ Jerry van Wolfgang), Daryl van Mieghem (61′ Alex Schalk).