NEC heeft zaterdag met 0-1 verloren van Ajax in eigen huis. De ploeg speelde een verrassend goede wedstrijd en hield lang stand tegen de koploper. Ajax kwam pas in de 88e minuut op voorsprong door een doelpunt van Brian Brobbey.

NEC begon met enkele verrassende namen in de basis. Calvin Verdonk nam de linksback positie over, waardoor Souffian El Karouani als linksbuiten kwam te spelen. Wilfried Bony en Ali Akman ontbraken in de wedstrijdselectie. Na elf minuten was NEC voor het eerst gevaarlijk, via de counter kon Okita tot een schot op doel komen maar Stekelenburg had een goede redding in huis. Niet veel later was het opnieuw Okita die dichtbij een treffer was op aangeven van El Karouani. NEC was in de duels een stuk feller dan de ploeg uit Amsterdam. Na een half uur spelen beging Jordy Bruijn een overtreding in de zestien op Jurriën Timber waardoor Ajax een strafschop kreeg. Tadic nam de strafschop en schoot hem laag over de grond en Branderhorst wist te redden.

NEC begon goed aan de tweede helft en was net als in de eerste helft fel. Elayis Tavsan kon door de verdediging van Ajax heen lopen en schoot in het zijnet. Kort daarna kon Ajax een grote kans noteren, invaller Brian Brobbey kopte op de paal. Ajax werd sterker naarmate de wedstrijd vorderde. Na 70 minuten spelen mocht Rens van Eijden zijn langverwachte rentree maken en maakte zijn eerste speelminuten van het seizoen. NEC bleef lang door knokken, maar in de 88e minuut wist Ajax op voorsprong te komen via Brobbey. In de extra tijd had Ajax nog een grote kans, Mohammed Kudus schoot over.

Scoreverloop:
’88 Brobbey 0-1

Geel:
Blind (Ajax), Schöne (NEC), Guth (NEC)

Opstelling NEC: Branderhorst; Van Rooij, Guth, Márquez, Verdonk (’71 Van Eijden), El Karouani; Schöne, Bruijn, Mattsson (’51 Duelund); Tavsan, Okita (’87 Vet).

Opstelling Ajax: Stekelenburg; Timber, Schuurs (’45 Van Gelderen), Blind, Tagliafico; Taylor (’85 Kudus), Gravenberch (’90 Alvarez), Klaassen; Berghuis (’45 Brobbey), Haller, Tadić.

Scheidsrechter: Jeroen Manschot

Toeschouwers: 12.390

Foto’s: Orange Pictures