De bekerwedstrijd tegen Feyenoord afgelopen woensdag heeft zijn weerslag gehad op NEC-Cambuur zaterdagavond. De Nijmegenaren leverden te weinig tegen de hekkensluiter van de Eredivisie en bleven zodoende steken op 0-0. Rogier Meijer gebruikte slechts twee van zijn vijf wisselmogelijkheden en dat kon rekenen op kritiek van de achterban, die graag meer verse krachten hadden gezien.

Ten opzichte van de wedstrijd in Rotterdam trad NEC weer aan met Jasper Cillessen, Lasse Schöne, Ibrahim Cissoko en Nany Dimata. Ook Philippe Sandler stond aan de aftrap in de eigen Goffert. Zijn rode kaart uit het bekerduel tegen Feyenoord werd kwijtgescholden.

In de eerste helft kon NEC nog wat kansen noteren. Zo stuurde aanvoerder Schöne Elayis Tavsan alleen op het doel af, maar oog in oog met doelman Robbin Ruiter faalde de rechtsbuiten. Het gevaar moest voornamelijk van de rechterkant komen. Cissoko speelde geen beste wedstrijd en kon niet het gevaar stichten wat de Nijmeegse-fans van hem gewend zijn. Vlak voor rust was Tavsan nogmaals dichtbij een doelpunt. Zoals wel vaker kwam hij naar binnen, maar ook ditmaal stond Ruiter in de weg. Navarone Foor kon bij elk balcontact rekenen op een fluitconcert en kreeg de nodige liederen naar zijn hoofd geslingerd, maar over het algemeen bleef het gedrag van de Nijmeegse achterban binnen de perken.

Alleen maar van afstand

In het gelijkopgaande duel werd Cillessen nauwelijks getest, maar kwamen de Nijmegenaren in de tweede helft niet meer tot uitgespeelde kansen. NEC werd alleen nog maar gevaarlijk met afstandsschoten. Zo probeerde Oussama Tannane het van ver, maar had de doelman van de Leeuwarders een knappe redding in huis. Ook was de Marokkaanse spelmaker nog dichtbij vanuit een corner: een hoekschop werd er bijna in een keer in gedraaid door Tannane, maar belandde op de lat.

Ook Cambuur kwam maar moeilijk tot kansen. Zo goed als alle schoten van de Friezen gingen recht op Cillessen af. Tegen het einde van de wedstrijd was het op bij NEC. De 120 minuten in de beker tegen Feyenoord eisten zijn tol en van een echt slotoffensief mocht dan ook niet gesproken worden. Cambuur was via Remco Balk nog dichtbij de winnende treffer.

Weinig wissels

Opvallend was dat Meijer, ondanks de vermoeidheid van zijn ploeg, maar twee keer wisselde. De wissel van Dirk Proper leverde zelfs een heus fluitconcert op in De Goffert. Proper liet als een van de weinige nog veel energie zien terwijl spelers als Tannane en Schöne wat meer moeite hadden om die intensiteit vast te houden. Daarnaast liet de trainer spelers als Anthony Musaba en Pedro Marques op de bank, terwijl zij dit seizoen al meermaals bewezen hebben voor nieuw elan te kunnen zorgen.

Doordat Cillessen ‘de nul’ hield werd hij de laatste Eredivisiekeeper die een clean sheet hield in een thuiswedstrijd. Alle andere clubs was dit al wel een keertje gelukt. Van de laatste tien thuiswedstrijden speelde NEC er liefst acht gelijk: over alle wedstrijden dit seizoen konden de Nijmegenaren alweer hun twaalfde remise noteren. Met een punt schieten beide ploegen niks op. Cambuur blijft hekkensluiter en NEC verzuimt – wederom – om aan te haken met de teams die meedoen om de play-off plekken.

In het kort

Geel: Tannane, Sandler (NEC), Bergsma, Foor, Bangura, Pichel (Cambuur)

Opstelling NEC: Cillessen; Van Rooij, Marquez, Sandler, El Karouani; Schöne, Tannane, Proper (71′ Bruijn), Tavsan, Dimata, Cissoko (71′ Mattsson).

Opstelling SC Cambuur: Ruiter; Schmidt, Tol (22′ Bergsma), Smand, Bangura; Brei (59′ Pichel)j, Paulissen, Van Kaam; Van der Water (59′ Mahi), Johnsen (77′ Uldrikis), Foor (77′ Balk).

Scheidsrechter: Serdar Gozubuyuk

Toeschouwers: 12.095