NEC werkt in Zuid-Spanje toe naar de tweede seizoenshelft. Deze begint op zondag 14 januari met een uitwedstrijd in De Kuip tegen Feyenoord. Kort daarna kennen de Nijmegenaren twee lastige duels tegen Go Ahead Eagles en FC Twente. Rogier Meijer en zijn staf besloten daarom met een 21 man tellende selectie naar Mijas te reizen. “Spelers zijn allemaal aan elkaar gewaagd en dat leidt tot een goed niveau.”

“Nee ik heb eigenlijk geen goede voornemens. Ook niet zo over nagedacht”, lacht Meijer op het trainingsveld in Spanje over het nieuwe jaar. “Het is lekker om weer hier te zijn. We hebben dinsdag nog getraind in Nijmegen en toen vertrokken. De omstandigheden zijn hier erg goed, ondanks dat vandaag de zon niet schijnt. Het veld ligt er goed bij en je bent met elkaar. Dat is altijd fijn om weer een start te maken. Het geeft ook nieuwe energie en ook anders dan in Nederland. Dat is dus hartstikke prettig.”

De selectie is deze week altijd met elkaar. Meijer ziet dat dat zijn ploeg goed doet. “Je bent de hele dag met elkaar bezig, of dat nou op het veld is of daarbuiten. Jongen liggen bij elkaar op de kamer, eten driemaal per dag samen. Dat soort dingen zorgen voor een betere band.”

Jeugdspelers

Wat opvalt aan de selectie van NEC is dat deze erg dun is in Spanje. Vele jeugdspelers zijn, mede ook door blessures, thuisgebleven. “De jeugdspelers hebben vanaf de voorbereiding meegetraind. Met hen hebben we afgesproken dat we in de winterstop zouden kijken wat het vervolg voor hen zal zijn. Voor Selim (Can Sönmez, red.) is het vervolg bijvoorbeeld dat hij bij TOP Oss het seizoen afmaakt. Met anderen hebben we ervoor gekozen om ze bij de onder 21 te laten beginnen. Bij trainingen, voornamelijk team en tactisch, hebben wij ze nodig om elf tegen elf te spelen. Dan zullen ze aansluiten.”

Meijer en zijn staf willen juist dat de smallere selectie aan de automatismes werkt in Mijas. “We hebben nu maar een korte voorbereiding van zo’n anderhalve week richting Feyenoord. Die willen we gebruiken om echt met een hoge intensiteit te trainen met spelers die allemaal gewaagd zijn aan elkaar. Dan zie je zoals vandaag dat dat tot een goed niveau leidt. Er zijn een aantal dingen waar we ons op focussen. Vandaag lag die op het wisselen van kant, dan aanvallen en afmaken. Wat doen we met balverlies, wat doen we als we die terugwinnen? Dat soort dingen werden voor de winter al benadrukt, maar vandaag weer.”

Foto: ForzaNEC