Voor Rogier Meijer is de wedstrijd tegen Excelsior een extra belangrijk duel. In de februarimaand lagen voorafgaand veel mogelijkheden, maar met één punt uit de laatste twee duels is daar nog weinig van terechtgekomen.

Een positieve gedachte in het achterhoofd, is dat NEC op kunstgras dit én vorig seizoen goed presteert. Aangezien Excelsior ook op kunstgras speelt kan dat een voordeel zijn voor de Nijmegenaren. In vijf duels op kunstgras heeft NEC sinds vorig seizoen dertien punten gepakt. Meijer hoopt deze positieve statistiek door te zetten. “Dat is wel de bedoeling. We hebben nog niet vaak verloren. Dat is een geruststellende gedachte. Het zegt alleen niks over deze wedstrijd.”

NEC presteerde de afgelopen twee duels ondermaats. Tegen Go Ahead (1-0) en Cambuur (0-0) werd er niet gewonnen en bovendien niet eens gescoord. “Natuurlijk willen we graag winnen. Dat is het beste gevoel wat er is. Als je het bekijkt vanuit de vorige duels, dan hunkeren we wel naar een overwinning. Je draait het alleen niet meer terug en dan kijk je nu naar deze wedstrijd en wil je die graag over de streep trekken in plaats van verliezen of vaker gelijk spelen. Daar is zondag de eerste kans voor en natuurlijk leeft dat binnen de groep en bij mij.”

Heel slecht’

Hoe kijkt de trainer dan terug op de afgelopen weken? “Heel zwart-wit vond ik dat we tegen Go Ahead gewoon heel slecht speelden. De wedstrijden daaromheen, zoals tegen Sparta, hadden we gewoon moeten winnen. Afgelopen zaterdag moet je 1-0 voor komen en dan kan je hem ook over de streep trekken.”

De doortastendheid ontbreekt dit seizoen vaker bij NEC en het verhaal dat er resultaten over de streep getrokken moeten worden, wordt ook niet voor het eerst opgehangen. “Je moet heel vaak dezelfde dingen tegen spelers zeggen, anders vergeten ze het. We blijven dus dingen herhalen, dat is een proces. We zijn er echt mee aan de slag gegaan en ik kan ook beelden laten zien. Dan gaat het erom welke keuze we maken en moet je soms iets meer geluk zoeken. Wij zoeken wel héél veel naar de combinatie of de uitgespeelde bal.”

Excelsior

Het duel met Excelsior staat nu voor de deur. De ploeg van Marinus Dijkhuizen wordt omschreven als een echte counterploeg. Meijer erkent dat. “We hebben de spelers laten zien waar de kwaliteiten van Excelsior liggen. Wij zullen bij vlagen met veel op hun helft staan en als je dan de bal verliest, heeft Excelsior wel de bereidheid om te sprinten en diep te lopen. Daar moeten wij ons tegen wapenen. Ik denk wel dat een van onze betere punten is dat we een goede organisatie hebben. Dat mag niet wegvallen, wanneer je een aantal keer niet wint. De dingen die we moeten verbeteren zijn duidelijk.”

Om de maand februari nog enigszins goed af te sluiten, zijn zes punten tegen Excelsior en volgende week FC Volendam misschien wel een vereiste. “Als ik nu zeg dat ik zes punten eis en we halen geen zes punten, moet ik op mijn kop gaan staan. Dat heeft niet zoveel zin. We zitten in een serie wedstrijden waarin we punten willen halen, dat hebben we tot nu toe niet gedaan. Nu komen er wedstrijden aan waarin je weer een nieuwe serie punten moet halen. Daar is zondag de eerste van”, besluit de trainer.

Foto: Rob Koppers