NEC kwam zaterdagavond op een dramatisch veld in Zwolle niet verder dan een gelijkspel tegen PEC Zwolle. De Nijmegenaren hadden te weinig in de melk te brokkelen en kwamen zelfs met een man meer nauwelijks voor de Zwolse goal. Meer dan een punt zat er dan ook niet in voor de nummer 9 van de Eredivisie, dat door het verlies van SC Heerenveen nog altijd in het linkerrijtje blijft.

Snelle gelijkmaker
NEC zakte vanaf het eerste fluitsignaal ver terug, maar dat resulteerde wederom in een voorsprong. Jordy Bruijn, net als Souffian El Karouani en Javier Vet terug in de basis, schoot de Nijmegenaren na 25 minuten op 0-1. Bruijn zou later uitvallen met een blessure. Heel lang kon zijn ploeg niet genieten van de voorsprong, want binnen twee minuten werd geklungel van Calvin Verdonk hard afgestraft door Daishwan Redan. Verdonk speelde door de terugkeer van El Karouani en de schorsing van Ivan Marquez centraal achterin. Redan liet later wel na gepruts van de Nijmegenaren af te straffen, toen hij een vrije schietkans recht in de handen van Mattijs Branderhorst plaatste.

Rood
NEC was dan ook de ploeg die zich het gelukkigst mocht prijzen met een gelijke tussenstand in de rust. Ondanks dat trainer Rogier Meijer zijn ploeg bij vlagen zag ploeteren in de Zwolse regen, greep de oefenmeester niet in. Dat vertaalde zich na de pauze dan ook weer naar het veld, want NEC had opnieuw moeite met het Zwolse aanvalsspel. Dat veranderde wel na de rentree van Jonathan Okita en Édgar Barreto en de directe rode kaart voor Siemen Voet. De centrumverdediger van de thuisploeg schoffelde Tavsan, waar de Zwolse defensie de hele wedstrijd geen grip op kreeg, schandalig hard onderuit.

Ondanks het overtal en de inbreng van spits Ali Akman, wist NEC amper gevaarlijk te worden. Sterker nog, het was Zwolle dat via Oussama Darfalou het meest dichtbij de winnende treffer was. De spits faalde oog in oog met Branderhorst. Pogingen van Akman en Barreto in extremis misten het geluk. Het geluk dat NEC ook niet verdiende. Volgende week gaat NEC op bezoek bij SC Heerenveen, midweeks krijgt het in de kwartfinale van het bekertoernooi visite van Go Ahead Eagles.

In het kort

Scoreverloop:
25′ 0-1 Bruijn
27′ 1-1 Redan

Geel: Nakayama, Van Wermerskerken (PEC Zwolle), Vet, Verdonk (NEC)

Rood: ’68 Voet (PEC)

Opstelling NEC: Branderhorst; Van Rooij, Guth, Odenthal, Verdonk (72′ Barreto), El Karouani; Schöne, Vet, Bruijn (63′ Okita); Tavsan, Mattsson (72′ Akman)

Opstelling PEC Zwolle: Lamprou; Anderson (76′ Van Wermerskerken), Van Polen, Nakayama, Voet, Reijnders (87′ Van den Berg); Redan, Saymak, Van den Belt; Darfalou (87′ Strieder), Redan (76′ Van der Werff)

Foto: Orange Pictures