Veel spelers van NEC hebben zich in de kijker weten te spelen. Dat is door andere oud-spelers en journalisten niet onopgemerkt gebleven. Zo zijn er hoge verwachtingen van Mattsson en van ‘sensatie’ Akman.

Pascal Bosschaart, assistent-trainer van SC Cambuur, moest even diep nadenken op de vraag wie zijn zogenaamde ’One to Watch’ is. Tegenover de camera’s van ESPN blijkt dat de 19-jarige Turkse spits van NEC te zijn. “Ali Akman moet je in de gaten gaan houden. Ik vind het een sensatie, NEC heeft hem heel goed gescout. In afzienbare tijd heeft hij zich snel laten zien. Hij maakt veel goals, werkt hard en maakt veel meters. Vandaar dat je Akman goed in de gaten moet houden”, aldus de oud-Feyenoorder.

In voetbalpraat van EPSN laat Kees Luijckx zijn oog vallen op een oud-ploeggenoot. “Magnus Mattsson is een goede speler en dat kan ik weten”, zo begint Luijckx. De verdediger heeft namelijk samen met Mattsson bij Silkeborg gespeeld in Denemarken. “Eigenlijk is Magnus een nummer 10, maar hij speelt nu op links. Toen ik bij Silkeborg kwam was Mattsson nog geblesseerd, maar toen hadden ze het er al over hoe goed hij was. Ik dacht ‘eerst zien, dan geloven.’ Later zei de fysio dat hij weer mee kon doen, maar hij mocht niet schieten. Het hele team stond versteld: wat denk je dat hij deed? Hij dribbelde gewoon iedereen, plus de keeper, voorbij en scoorde alsnog aan de lopende band. Dat was echt geweldig wat hij liet zien toen.”

De keuze van NEC om de Deen naar Nederland te halen is wel een klein bedankje naar het adres van Luijckx waard. “Ik heb Magnus een aantal keer getipt bij verschillende Nederlandse clubs.” Uiteindelijk heeft Ted van Leeuwen er echt werk van gemaakt. “Ik kon het dan ook niet laten om Van Leeuwen een berichtje te sturen. ‘Gefeliciteerd met je fantastische aankoop’ schreef ik naar hem. NEC heeft echt op het goede moment toegeslagen om hem te halen. In het begin vond ik hem nog wat bleu in zijn spel, maar hij heeft zijn draai helemaal weten te vinden. Dit is echt het type speler die het verschil kan maken”, zo sluit Luijckx af.

Foto’s: Rob Koppers