Het is een tijd geleden, maar nu de competities in veel landen weer zijn opgestart is het weer eens tijd om te kijken wat voormalig NEC’ers allemaal uitspoken in het buitenland. Deze keer onder andere aandacht voor Sven Braken, Ferdi Kadioglu en Joshua Smits.

We beginnen in Italië, waar Sven Braken in een opmerkelijke situatie terecht is gekomen. De spits ging vorig jaar het avontuur aan in Zuid-Europa, maar heel succesvol is dat niet. Braken scoorde pas één keer in 22 wedstrijden en is met Livorno bijna zeker van degradatie uit de Serie B. Met nog zeven wedstrijden te gaan is de achterstand op een veilige plek twaalf punten. Voorzitter Aldo Spinelli gooide de handdoek echter al. De achttien (huur)contracten die op 30 juni afliepen zijn niet verlengd, waardoor er maar acht selectiespelers overblijven. Onder hen is Braken, die aangevuld met jeugdspelers het seizoen zal moeten afmaken.

Op het hoogste niveau strijdt Lasse Schöne met Genoa tegen degradatie. Dinsdag verloor de Deen met 1-3 van koploper Juventus en werd hij in de rust al gewisseld. Genoa heeft 26 punten en zal alle zeilen moeten bijzetten om ook volgend seizoen actief te zijn in de Serie A. Udinese, de club van Bram Nuytinck, heeft maar twee punten meer en is dus ook nog niet zeker van handhaving. De ploeg won in januari voor het laatst een competitiewedstrijd. Sinds de trainerswissel begin dit seizoen is Nuytinck wel verzekerd van een basisplek. De dertigjarige Maldenaar zat in oktober voor het laatst op de bank.

Foto’s: Rob Koppers