Het is drukke periode voor onze oud-NEC’ers. In deze nieuwe editie van Hoe Gaat Het Met hebben we aandacht voor de nieuwe clubs van onder andere Joshua Smits, Zian Flemming en Wojciech Golla, zien we een speler die in het huwelijksbootje mag stappen en kijken we naar de contractsituatie van een aantal spelers.

Gemert heeft zich voor het komende seizoen versterkt met Jasper Waalkens. De aanvaller komt over van Halsteren waar hij één jaar actief was. De 33-jarige Waalkens speelde bijna tweehonderd wedstrijden in het betaald voetbal. In 2015 kwam hij nog, samen met keeper Joshua Smits, uit voor NEC. De voormalige NEC-goalie is de nieuwste aanwinst van het gedegradeerde Willem II. De 29-jarige Smits stond onder contract bij FK Bodø/Glimt, maar keert dus terug naar Nederland.

In Polen heeft centrumverdediger Wojciech Golla de overstap gemaakt van Śląsk Wrocław naar de Hongaarse club Puskas Akademia. Hij tekende daar een tweejarig contract. In juli zal Golla met zijn nieuwe team deelnemen aan de kwalificatieronde van de Conference League.

Nottingham Forest heeft de Nigeriaanse spits Taiwo Awoniyi van Union Berlin gecontracteerd voor een recordbedrag voor de club van ongeveer zeventien miljoen pond.
De 24-jarige spits tekent een vijfjarig contract. Awoniyi scoorde vorig seizoen 20 goals in 43 wedstrijden in alle competities. Zijn 15 goals in 31 Bundesliga-duels hielpen Union Berlin ook om voor het eerst sinds 2001/2002 een vijfde plaats te behalen. Daarmee hebben ze kwalificatie voor de Europa League veiliggesteld.

Driemaal is scheepsrecht voor Zian Flemming. Nadat een transfer naar Millwall afgelopen zomer en afgelopen winter geen doorgang vond, verkast de Fortuna Sittard-aanvaller nu alsnog naar de Londense club. Dit seizoen had Flemming een groot aandeel in het Eredivisie-behoud van Fortuna. In de slotfase van het seizoen reeg hij de belangrijke doelpunten en assists aaneen. In de blessuretijd van de laatste competitiewedstrijd tegen NEC kopte hij ook nog een bal van de doellijn, waarmee hij een fataal tegendoelpunt voorkwam.

De FIFA heeft besloten om de contractregel met betrekking tot buitenlandse spelers in Rusland en Oekraïne te verlengen. Dit betekent voor onder andere Jordan Larsson dat hij niet terug hoeft te keren naar zijn club Spartak Moskou. Het afgelopen seizoen speelde hij in zijn thuisland Zweden bij AIK, maar Larsson meldde recent in een interview dat hij weer toe is aan een club in het buitenland.

Dan mooi nieuws. Speler van Udinese, Bram Nuytinck, heeft zijn vriendin ten huwelijk gevraagd in Amsterdam. Wij willen Bram en Nicoletta van harte feliciteren en wensen ze veel geluk samen!

Na het mislopen van promotie naar de Eredivisie met ADO, heeft Gregor Breinburg besloten om zijn aflopende contract toch te willen verlengen. Club en speler zijn nog in gesprek, maar een akkoord is dichtbij. De ploeg die wel promoveerde, Excelsior, heeft tot op heden nog geen enkele nieuwe speler gepresenteerd en nu staat technisch directeur Nick Kersten op straat. Adviseur Mario Been en algemeen directeur Daan Bovenberg hebben in overleg met Kersten besloten om de verbintenis met de technisch directeur te verbreken. De visie van Kersten strookte niet met die van de club.

Dominique Scholten heeft zijn contract bij de academie FC Twente/Heracles Academie verlengt tot medio 2026. Scholten geeft sinds 2020 als manager leiding aan de gezamenlijke jeugdopleiding van FC Twente en Heracles Almelo en wordt met ingang van het nieuwe seizoen directeur van de Academie.

Tot slot kijken we bij ‘pensionado’s’ Rens van Eijden en Mart Dijkstra, die hun ex-collega’s maar wat jaloers willen maken met hun ‘pre-season’. Op het terras in Valencia is het duo aan het proberen Jasper Cillessen terug naar Nijmegen te halen…

Foto’s: Rob Koppers