Het seizoen zit er vrijwel overal op, de hoogste tijd voor een nieuwe editie van Hoe gaat het met?. We maken de balans op van het seizoen ’17/’18 van spelers uit het recente verleden.

Voor Christian Santos lijken de dagen in Vitoria-Gasteiz geteld. John Guidetti tekende dinsdag een vierjarig contract bij Deportivo Alavés. Daarnaast heeft de Venezuelaanse spits in dit kalenderjaar geen seconde gespeeld bij Alaves, terwijl hij in de eerste seizoenshelft toch regelmatig mocht rekenen op een invalbeurt. Voor Anthony Limbombe ziet het er een stuk rooskleuriger uit. Hoewel hij, mede door een voetblessure, niet is opgenomen in de WK-selectie van België, won hij de prijs voor beste Afrikaan in de Jupiler Pro League en had hij een groot aandeel in het kampioenschap van Club Brugge. Limbombe kan rekenen op interesse van onder andere Huddersfield Town, Southampton en Olympique Lyon.

Brad Jones en Hannes Halldorsson zullen daarentegen wel naar Rusland gaan. Jones kreeg, ietwat onverwacht, de kans van Bert van Marwijk in de selectie. Halldorsson was lange tijd eerste keeper van IJsland, maar zijn laatste duel voor de Vikingen was alweer begin oktober. Het is de vraag of hij het doel zal verdedigen op het WK. Uiteraard is Alireza Jahanbakhsh ook te bewonderen op het WK met zijn Iran.

Kevin Conboy speelde dit seizoen samen met Hannes Halldorsson bij het Deense Randers FC en zij speelden zich via de Play-Offs veilig voor klasse behoud. Conboy gaf in de finale de assist op de openingstreffer. Todd Kane keerde na een teleurstellende periode in Groningen in de winter alweer terug naar zijn geboorteland. Bij Oxford United scoorde de rechtsback in de League One liefst drie keer en bereidde hij twee doelpunten voor. Bovendien miste hij geen seconde. André Fomitschow zal ook met een beter gevoel terugkijken op de tweede seizoenshelft. Hij stond in vijftien van de achttien duels bij de eerste elf op het wedstrijdformulier. De linksback eindigde met titelkandidaat Hajduk Split op plek drie.

Reagy Ofosu speelde bij zijn Spartak Trnava dit seizoen 26 wedstrijden en kwam daarin vijf maal tot scoren. Taiwo Awoniyi scoorde dit seizoen zeven goals en bereidde er daarnaast nog eens vijf voor. Op het hoogste niveau van België speelde de spits 27 duels voor Excelsior Moeskroen. Awoniyi keert weer terug bij Liverpool U23, maar wordt vermoedelijk weer uitgeleend of verkocht. Kevin Mayí heeft na de jaarwisseling slechts 28 minuten gespeeld, verdeeld over twee wedstrijden. In de eerste seizoenshelft kwam Mayi tot elf wedstrijden, daarin maakte hij één treffer.

Julian von Haacke werd met trots gepresenteerd bij Darmstadt, maar de club, die sowieso een teleurstellend seizoen meemaakte, heeft dat niet helemaal goed ingeschat. Von Haacke pakte in de openingsfase van het seizoen nog wel wat minuten mee, maar heeft vanaf november niet eens op de bank mogen zitten. Joey Sleegers werd in de winterstop getransfereerd naar AS Trencin. De aanvallende middenvelder speelde in Slowakije twaalf wedstrijden.