Het WK is bijna ten einde en NEC bereidt zich in Spanje voor op de tweede seizoenshelft. In deze editie van Hoe Gaat Het Met? praten we je bij over de degradatiestrijd in Saoedie-Arabië, onrust in Tilburg en een bekende Hongaar als reservedoelman bij NAC afgelopen vrijdag.

Eerst reizen we af naar Denemarken, want daar is Jay-Roy Grot in goede vorm. In de laatste vier competitiewedstrijden scoorde hij keer op keer. In totaal staat de teller van de spits op negen treffers in zeventien wedstrijden. Ook gaf hij al drie assists. Mede door de doelpunten van Grot doet Viborg FF mee om de koppositie in Denemarken. Momenteel bezetten ze de tweede plaats met een achterstand van drie punten op FC Nordsjaelland.

Wie ook zeer goed presteert is Zian Flemming. De aanvallende middenvelder vertrok afgelopen zomer naar Millwall nadat hij zijn club Fortuna Sittard op de laatste speelronde in de Eredivisie van degradatie behoedde. Flemming scoorde al negen keer in negentien wedstrijden en is een van de belangrijke spelers bij de ploeg in de Engelse Championship. Laatst scoorde hij zelfs een hattrick in het met 2-4 gewonnen duel tegen Preston North End FC.

Met wie het minder goed gaat is Jordan Larsson. De Zweedse aanvaller keerde Spartak Moskou afgelopen zomer de rug toe en vertrok naar Schalke 04. Hij mocht pas negen wedstrijden meedoen (veelal als invaller) en staat met zijn ploeg onderaan in de Bundesliga. In de winterse transferperiode mag de zoon van Henrik Larsson verhuurd worden. Lukt dat niet, schijnt hij in de zomer gratis weg te mogen wanneer Schalke er niet in slaagt om zich te handhaven.

Brett Holman oriënteert zich momenteel op zijn vervolgloopbaan. Drie jaar geleden stopte de Australiër met voetballen. Inmiddels woont hij met zijn Nederlandse vrouw en kinderen in Andalusië en daarom bracht hij deze week een bezoek aan de training van NEC. In een uitgebreid interview met de aanvaller gaat hij in op zijn toekomstplannen, waarmee hij ook zomaar iets voor NEC zou kunnen betekenen.

Dan opvallend nieuws uit Breda. Door ziekte van twee keepers zat Gabos Babos namelijk als reservedoelman op de bank tijdens de wedstrijd tegen Almere City. De Hongaar, die 258 wedstrijden tussen de palen stond voor NEC, zag niet het gewenste resultaat. NAC verloor in eigen huis van de aankomende bekertegenstander van de Nijmegenaren. Normaal gesproken is Babos de keeperstrainer bij de Brabantste club. Nu had hij een record kunnen pakken als hij was ingevallen: nooit was een speler in het Nederlandse betaald voetbal ouder dan Babos (48).

Vorige week won NAC wel en wel bij rivaal Willem II. Trainer van de Tilburgers Kevin Hofland werd mede daarom de laan uitgestuurd door technisch directeur Teun Jacobs. Hij is bij NEC trainer en Hoofd Opleiding van de academie geweest. Oud-NEC’ers Lucas Woudenberg en Joshua Smits krijgen dus een nieuwe oefenmeester voor de groep.

Mede door de onrust in Tilburg staat Willem II op de zevende plaats. Wie een stuk lager staan zijn Al Dhafra en Dibba Al Fujairah. De teams uit Saoedie-Arabië bezetten momenteel beide de degradatieplaatsen. Dat is slecht nieuws voor Joey Sleegers (Dibba Al Fujairah) en Mohamed Rayhi (Al Dhafra). Beide aanvallers scoorden pas één keer dit seizoen. Eind januari spelen de twee tegen elkaar in een heuse kelderkraker.

Overig nieuws oud-NEC’ers:
– De wedstrijd tussen Telstar en MVV is vrijdagavond afgelast. Hierdoor hoefden Tom Overtoom en Özgür Aktas niet in actie te komen in Velzen-Zuid en moest Leroy Labylle voor niks zo’n 230 kilometer terug naar Maastricht.
– Na een start zonder al te veel speelminuten staat Cas Odenthal nu veelal in de basis bij COMO in de Italiaanse Serie B.
Jeremain Lens heeft zijn eerste doelpunt gemaakt voor FC Versaille 78. De vleugelspeler streek afgelopen zomer in Frankrijk neer na een avontuur bij Besiktas SK.

Foto’s: Rob Koppers