Brett Holman bracht woensdagmorgen een bezoekje aan de training van NEC. In de regen keek hij toe hoe NEC haar eerste oefensessie op Spaanse bodem afwerkte. De Australiër, die tussen 2006 en 2008 onder Carlos Aalbers samen met Muslu Nalbantoglu bij NEC speelde, woont tegenwoordig in Andalusië.

Marbella, om precies te zijn. In de Spaanse badplaats streek hij deze zomer neer. “Het klimaat in Zuid-Spanje was een van de belangrijkste redenen om ons hier te vestigen”, zei Holman (38) recentelijk in een interview met ElfVoetbal. “Door de Covid19-situatie en de beperkingen in Australië wilden we dichterbij mijn schoonouders in de buurt wonen.”

De schoonouders van Holman wonen in Malden. Femke, de vrouw van Holman, is ook van Nederlandse komaf en zijn kinderen Emma (11) en Mick (10) zijn in Beverwijk geboren. Met Mick was hij eerder dit jaar al bij NEC. “We waren op bezoek bij mijn schoonouders. Een mooie kans om aan Mick te laten zien waar ik heb gespeeld. Ik kon mooi nog even de toenmalige Australische keeper van NEC (Danny Vukovic, red.) spreken.”

Mogelijk komt hij in de toekomst vaker richting Nijmegen, want hij ambieert een functie in de voetballerij. In 2019 hing hij bij Brisbane Roar zijn voetbalschoenen aan de wilgen en sindsdien oriënteert Holman zich op zijn vervolgloopbaan. “Ik heb altijd contact onderhouden met oud-spelers in Australië. De een werkt als trainer, een ander als technisch directeur en weer een ander is hoofd opleidingen. Ik zou graag enkele jonge Australische talenten willen onderbrengen in Europa. Het liefst in Nederland. Het land kent een fantastische opleidingscultuur. Ik zou hen daarbij willen begeleiden.”

“Ik zou graag op zoek gaan naar die talenten. Af en toe reis ik zelf die kant op, maar meestal krijg ik via mijn netwerk beelden waaruit ik een goede indruk krijg van een speler. In Nederland kan ik gebruik maken van mijn contacten. Bij AZ is Arthur Numan (scout, red.) nu mijn contactpersoon, bij NEC is Carlos Aalbers teruggekeerd als technisch directeur. Marcel Brands, die me naar AZ haalde, is nu directeur bij PSV. Er liggen genoeg mogelijkheden. Hier in Spanje is Málaga CF om de hoek. Bij Cádiz CF ben ik enkele keren gaan kijken. Maar ik wil het niet te groot maken”, blijft Holman bescheiden. 

Lees het hele interview met Holman op de website van ElfVoetbal.

Foto’s: ForzaNEC.nl / Orange Pictures