Waar demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vanochtend nog meldde dat het in de voetbalstadions anders moet, komt de GGD deze middag met een totaal andere analyse.

Volgens de GGD zijn er maar tientallen besmettingen te relateren aan een voetbalstadion. De GGD deed onderzoek bij de wedstrijd Ajax – Leeds (25.000 toeschouwers) en daar kwamen 22 besmettingen uit. Ook bij andere wedstrijden in de Johan Cruijff Arena en De Kuip werden er weinig besmettingen vastgesteld. Een woordvoerder van de GGD zegt tevens de NOS tevens dat ‘dit relatief weinig is en dat dit te verwachten was.’

Dit is een ander geluid dan wat vanochtend in het nieuws kwam van Hugo de Jonge. Hij meldde dat hij met de KNVB om de tafel was gegaan om ervoor te zorgen dat de supporters in de stadions zich dit weekend beter aan de regels moesten houden. “Geplaceerd betekent gewoon op je kont blijven zitten en niet op een kluitje gaan staan. Als de regels kennelijk te moeilijk zijn dan kunnen we die altijd aanpassen”, zei De Jonge bij de NOS.

De stadions zitten nu voor tweederde vol en alle bezoekers moeten testen voor toegang of volledig gevaccineerd zijn om het stadion te betreden. Ondanks de woorden van De Jonge laten de cijfers van de GGD zien dat deze maatregelen dus prima werken.