NEC heeft vrijdagavond verrast door te winnen op bezoek bij NAC Breda: 0-1. De Nijmeegse ploeg moest meerdere basisspelers missen vanwege positieve coronatests, maar boekte met een gehavende ploeg alsnog een krappe zege door een goal van Terell Ondaan.

NEC moest het tegen NAC stellen zonder meerdere spelers, terwijl de thuisploeg juist veel spelers terugkreeg na coronabesmettingen. Afwezig waren Norbert Alblas, Matthijs Branderhorst, Kevin Bukusu, Rens van Eijden, Javier Vet, Anton Fase en Rangelo Janga. Dat betekende dat Job Schuurman en Syb van Ottele hun basisdebuut mochten maken.

NEC begon goed aan de wedstrijd met een aanvallende gedachte. Toch kreeg het thuisteam de eerste grote kans. Dion Malone kon vanaf de achterlijn voorgeven en bracht Sydney van Hooijdonk in scoringspositie. De spits van NAC scoorde niet want basisdebutant Job Schuurman hield de bal uit het doel. Snel daarna scoorde NEC uit het niets de 0-1. Uit een snelle aanval kreeg Ondaan de bal voor zijn voeten en schoot in de korte hoek raak na goed voorbereidend werk van Bart van Rooij.

NAC werd daarna wel sterker. De thuisploeg kreeg geen 100% kansen maar was veel in balbezit en had veel dreiging voor het doel van NEC. De Nijmegenaren maakten het zichzelf ook niet makkelijk. Achterin werd er gevaarlijk overgespeeld en de tweede bal kwam steeds bij NAC terecht. Dat leidde vlak voor rust tot een enorme kans voor NAC. Mounir El Allouchi kopte de bal tegen de paal, maar hij kreeg gelukkig geen tweede kans. Met hangen en wurgen hield NEC alles tegen en ging het met een 0-1 voorsprong de rust in.

Tweede helft
Ongewijzigd begonnen beide teams aan de tweede helft. NEC begon net als in de eerste helft aanvallend en was even gevaarlijk voor het doel van Nick Olij. Jonathan Okita kreeg een enorme schietkans, door twee NAC verdedigers uit te spelen kwam hij voor de keeper van NAC terecht, maar hij miste. Opvallend was dat NEC beter was dan NAC, dat was in de eerste helft wel anders. Joep van der Sluijs schoot vanuit de tweede lijn op doel maar Nick Olij redde de bal uit het doel. Niet veel later kreeg Okita nog een grote één op één kans maar net als een paar minuten eerder schoot hij niet raak.

De Nijmegenaren maakten er weer een echte wedstrijd van en daar had NAC duidelijk moeite mee. Toch was NAC heel gevaarlijk 20 minuten voor het einde. NEC, dat een wat slordigere fase beleefde, bracht zichzelf in de problemen om een NAC met vier man weg te sturen naar het doel van NEC. De thuisploeg deed daar echter weinig mee. Kort daarna kreeg Okita zijn derde grote kans. Weer schoot hij niet raak. Uit de tegenaanval kwam Nick Venema voor het doel van NEC maar Schuurman hield de bal uit het doel. De wedstrijd begon na 70 minuten een beetje te leven. Toch hield de Nijmeegse formatie de boel onder controle. Na een paar enerverende minuten kwam er wat meer rust in het Rat Verlegh Stadion en hield NEC de voorsprong in stand.

Scoreverloop: ‘8 Terell Ondaan (0-1)

Gele kaarten: 25’ Tom Haye
                          35’ Dion Malone
                          62’ Jordy Bruijn
                          68’ Syb van Ottele

Opstelling NAC: Olij; Schouten, Riera, Rosler, Noblejas (86′ Mashart); Malone, Immers (80’ Dogan), Haye (68’ Buffonge) ; El Allouchi (68’ Fiorini), Van Hooijdonk, Venema.

Opstelling NEC: Schuurman; Van Rooij, Van Ottele, Odenthal, El Karouani; Tavsan (58’ Sellouf), Barétto, Bruijn, Van der Sluijs (86′ Lartey Sanniez); Okita (86′ Proper), Ondaan (71’ Beekman). 

Foto: Orange Pictures