NEC won vrijdag eindelijk weer eens. Jong FC Utrecht werd met 4-1 naar huis gestuurd, tot tevredenheid van Mart Dijkstra. De middenvelder speelde een sterke wedstrijd, maar was wel kritisch op de tweede helft van de Nijmegenaren.

"We werden wat slap en slordig", zei Dijkstra tegen ForzaNEC.nl. "Misschien een combinatie van beide, dat vond ik wel jammer. Als je doorvoetbalt en zo blijft spelen, lopen en bewegen hadden we er nog wel drie of vier bij kunnen schieten. Ach, we hebben weer een overwinning en dat was het belangrijkste. Maar we hadden er iets meer uit kunnen halen, dat is dan de kritische kant."

"We wilden via links druk zetten en dat was af en toe even zoeken, omdat zij daar met veel spelers stonden", vervolgde de middenvelder. "We hebben er weinig last van gehad. De kansen die ze gecreëerd zouden kunnen hebben, kwamen door onze eigen fouten. Dan moet je erachteraan. Dat hebben we wel goed gedaan om de bal dan snel te veroveren."

NEC werd na een beginfase zonder veel kansen in het zadel geholpen toen de bal op de stip ging en Ferdy Druijf raak schoot. Dijkstra: "Je wil in principe iedere week op dezelfde manier beginnen: dus druk zetten, domineren, afjagen en ballen winnen. De ene week lukt dat vanaf het begin en de andere week helemaal niet. Soms moet je er even in groeien. Vandaag kregen we met die pingel een steuntje in de rug. Neemt niet weg dat-ie terecht was."

Middenveld
Trainer Jack de Gier koos weer voor een middenveld met Dijkstra, Joey van den Berg en Tom Overtoom, waardoor er opnieuw meer controle leek te zijn voor NEC. "Joey zei toen hij er in de tweede helft af ging wel terecht dat de ruimtes iets te groot werden. Dat heeft ook te maken met hoe snel je balverlies lijdt, want dan moet je steeds op en neer als middenveld en kun je het niet klein houden. Vanuit de omschakeling kunnen zij gevaarlijk worden, dan worden de ruimtes te groot. Maar verder stond het wel aardig."

Foto: Rob Koppers