NEC heeft opnieuw niet weten te winnen in een thuisduel. Tegen FC Groningen keken de Nijmegenaren lang in de tweede helft tegen een achterstand aan door een geweldige vrije trap van Laros Duarte. Het was invaller Ibrahim Cissoko die uiteindelijk een punt redde voor de Nijmegenaren. Rogier Meijer probeerde door ziekte van Pedro Marques afgelopen week in de spits iets anders met Jordy Bruijn, maar ook die optie bleek niet voldoende. Het mag duidelijk zijn dat Ted van Leeuwen nog een belangrijke slag moet slaan de komende week.

Voordat de aftrap genomen werd, nam NEC met een minuut stilte afscheid van Tini van Reeken. De clublegende overleed 12 augustus op 83-jarige leeftijd. NEC begon, gesteund door een volle Goffert, gretig aan de wedstrijd. In de eerste minuten resulteerde dit in kansen voor onder andere Oussama Tannane en Mikkel Duelund. Groningen kon daar weinig tegenover zetten. Spits van de Groningers, Jorgen Strand Larsen, die in de belangstelling staat van meerdere clubs, kon niet worden bediend.

Toch moest Jasper Cillessen wel een keer redding brengen op een schot van Paulos Abraham. De goalie tikte de bal knap uit de hoek. Beide ploegen hielden elkaar in het tweede deel van de eerste helft in evenwicht. De grootste kansen bleven echter voor de Nijmegenaren, met de twee smaakmakers van de eerste wedstrijden: Duelund en Tannane. De wisselwerking tussen beide spelers was voor de Groningse defensie lastig.

Cissoko redt NEC

In het tweede gedeelte was het Groningen dat de dienst uitmaakte. NEC kwam weinig meer van eigen helft af en die gretigheid uit de eerste helft was weg. Totdat een opstootje weer wat leven in de brouwerij bracht. Tannane kreeg het aan de stok met één van de Groningers en moest tot kalmte worden gebracht door zijn ploeggenoten. Invaller Marques kon kort na zijn invalbeurt alleen op doelman Verrips af. De Portugees treuzelde, waardoor zijn schot makkelijk te pakken was voor de doelman. NEC kreeg meer de overhand na die kans en ook de volle Goffert liet weer van zich horen.

Net toen NEC weer de overhand kreeg, kwamen de gasten uit het niets op voorsprong. Duarte schoot een vrije trap perfect in de bovenhoek en liet daarmee Cillessen kansloos. NEC moest op zoek naar de gelijkmaker. Ibrahim Cissoko kwam binnen de lijnen voor Dirk Proper. Iets speciaals was nodig voor NEC om nog punten over te houden aan het duel. Het duurde heel lang, maar in de 89ste minuut was daar de bevrijdende gelijkmaker van Cissoko, die op aangeven van Tannane de bal uiterst beheerst binnen schoof.

Het punt werd enthousiast ontvangen, maar was op voorhand te weinig tegen FC Groningen. NEC wacht nu een drukke week met AZ (donderdag 20:00) en SC Heerenveen-uit (zondag 14:30).

Wedstrijdverloop:
75′ 0-1 Duarte
89′ 1-1 Cissoko

Geel:
Tannane (NEC)
Suslov, Kasanwirjo (FC Groningen)

Opstelling NEC Nijmegen:
Cillessen; Van Rooij, Marquez, Kramer, El Karouani; Schöne, Tannane, Proper (79′ Cissoko); Tavsan, Bruijn (67′ Marques), Duelund.

Opstelling FC Groningen:
Verrips; Kasanwirjo, Te Wierik, Balker, Määttä; Pelupessy, Suslov, Duarte; Ngonge, Strand Larsen, Abraham.

Scheidsrechter:
Allard Lindhout

Foto: Rob Koppers