NEC heeft een punt weten over te houden aan het uitduel tegen AZ. De verzette wedstrijd eindigde in 1-1. NEC was voornamelijk slordig in de opbouw, maar AZ wist hier niet van te profiteren. Vooral Jasper Cillessen en Ivan Marquez zorgden ervoor dat de Alkmaarders niet hun perfecte score behielden.

In Nijmegen ging het de afgelopen dagen vooral over een nieuwe spits. Die werd dinsdag gevonden in de naam van Landry Dimata en hij mocht tegen AZ direct op de bank plaatsnemen. Het was voor NEC de kans om zich te revancheren van late het gelijke spel tegen FC Groningen. Onder toeziend oog van zo’n 670 meegereisde NEC-fans kon de ploeg van Rogier Meijer rekenen op veel steun in een doordeweeks duel. Net als tegen de Noordelingen blijft NEC wederom steken op gelijkspel die vanuit de tenen moest komen.

Drukkend AZ

Het waren de Alkmaarders die fel aan de wedstrijd begonnen. De Nijmegenaren konden wat moeilijk onder de druk van AZ uitkomen. Toch probeerde Souffian El Karouani er uit de counter iets van te maken, alleen zijn schot ging hoog over. De eerste serieuze doelpoging was dan ook na een kwartier voor Myron van Brederode. De vleugelaanvaller krulde de bal net over de rechterbovenhoek.

Vlak na de eerste dreiging van AZ werd Jasper Cillessen op de proef gesteld uit een vrije trap van Tijjani Reijnders. In tegenstelling tot vorige week had de goalie nu wel een reactie paraat. Uitblinker in de afgelopen drie wedstrijden bij NEC was telkens Oussama Tannane. Na twintig minuten spelen was hij degene die zorgde voor de eerste grote kans aan Nijmeegse zijde, maar de bal schramde de paal. Toch leek het erop dat AZ na een half uur alsnog op voorsprong zou komen, maar Iván Márquez stond nog in de baan van een schot van Jens Odgaard. AZ bleef maar drukken, waardoor het via rechtsback Pantelis Hatzidiakos wederom dicht bij een openingstreffer was. De rood-groen-zwarten mochten dan ook niet ontevreden zijn met een 0-0 ruststand.

Tegen verhoudingen in

Na rust veranderde het spelbeeld niet en was NEC voornamelijk aan het tegenhouden. De Nijmeegse defensie bleef overeind, maar piepte en kraakte wel. Het opbouwen ging met de tijd slechter en het algemene veldspel ook. Tegen alle verhoudingen in kwam NEC vanuit een corner op 0-1. Het was de Spanjaard Márquez die bal goed binnen wist te koppen. Lang kon NEC niet genieten van die voorsprong, want het was Odgaard die na drie minuten alweer gelijk kon maken. Na de gelijkmaker van Odgaard kwam de formatie van Meijer een aantal keer goed weg. Cillessen had na een uur spelen dan ook een belangrijke redding van dichtbij op het schot van Dani de Wit. De Groesbeker werd flink onder druk gezet, maar hij bezweek niet.

Met nog een kwartier op de klok mocht nieuweling Dimata binnen de lijnen komen om te laten zien waarom hij gehaald is. Er volgde kans op kans voor AZ, maar NEC heeft niet voor niets de Oranje international onder de lat staan. Kort voor tijd was invaller Calvin Verdonk nog belangrijk. Hij haalde een 100% doelpunt van de lijn.

Scoreverloop:
54’ Márquez 0-1
57’ Odgaard 1-1

Geel:
De Wit (AZ), Bruijn, Marques (NEC)

Opstelling NEC: Cillessen; Van Rooij, Márquez, Kramer, El Karouani; Schöne, Tannane, Proper; Tavsan (76′ Dimata), Marques (68′ Bruijn), Duelund (83′ Verdonk).

Opstelling AZ: Verhulst; Hatzidiakos (79′ Sugawara), Beukema, Dekker, Kerkez (87′ De Wit); Reijnders, De Wit, Clasie; Evjen, Odgaard (83′ Barasi), Van Brederode (79′ Lahdo).

Scheidsrechter: Dennis Higler

Foto: Orange Pictures