Mattijs Branderhorst maakt zich op voor zijn tweede wedstrijd van het seizoen. Toen Rogier Meijer begin dit seizoen koos voor Norbert Alblas als eerste doelman, kreeg Branderhorst te horen in het bekertoernooi het doel te mogen verdedigen. Hij denkt dat zijn ploeg er klaar voor is. “Het is een wedstrijd waar we als team echt naar uitkijken. Het is niet alleen een kwartfinale, maar het is ook weer een mooi meetmoment met een Eredivisionist.”

“Tegen Fortuna konden we laten zien dat we er niet voor onderdoen en hebben we ze zelfs verslagen. Dat biedt perspectief voor morgen”, aldus Branderhorst, die al twee keer eerder de kwartfinale wist te bereiken met Willem II. “Bekervoetbal is een ervaring op zich, dus dat neem ik wel mee.” In de eerste kwartfinale die hij bereikte mocht ook daadwerkelijk keepen. “We wonnen in eigen huis via strafschoppen van Roda JC. Ik pakte de beslissende penalty. Dat geeft wel vertrouwen. Als het aankomt op penalty’s, hoef ik niet bang te zijn.” Op een eventuele strafschoppenserie is Branderhorst dan ook voorbereid. “We kijken elke week wat de tegenstander doet, maar nu is er wat extra aandacht voor strafschoppen. We bekijken wie bij hun strafschoppen neemt en hoe ze dat dan doen. Waar je gegevens van hebt, neem je mee. De rest blijft gokken.”

Al heb je nog zoveel gegevens, als de ballen er zo invliegen zoals Giakoumakis het afgelopen zondag tegen FC Utrecht deed, ben je kansloos als keeper. Branderhorst: “Die schoot-ie aardig binnen. Het is sowieso een goede speler, die volgens mij verantwoordelijk is voor 2/3e van alle goals. Als je die kan stoppen, heb je al 2/3e van VVV gestopt”, grapt Branderhorst. “Je moet altijd oppassen wat je over een tegenstander zegt, omdat je dan vaak ziet dat-ie dan heel gebrand is. Dat zagen we wel bij ADO”, doelt Branderhorst op een artikel van dagblad AD.

Daryl Janmaat zei daarin ‘dat we niet wakker moeten liggen van de spits van VVV’. Het resultaat: een 1-4 nederlaag met vier treffers van Giakoumakis. “Op basis van zijn statistieken kunnen we wel zeggen dat het een hele goede speler is. We zullen onze handen vol aan hem hebben.” Maar Branderhorst kijkt ook graag naar de kansen. “En die zijn er zeker. We spelen niet tegen Ajax, als je kijkt naar de loting op zich kunnen we daar best tevreden mee zijn. Dit biedt mogelijkheden.”

De doelman was ook blij met de loting van afgelopen zaterdag, waaruit kwam dat NEC het bij winst op gaat nemen tegen rivaal Vitesse. “Dat zou fantastisch zijn, maar het is ook wel lastig. Omdat die loting nu al is geweest, speelt het al je in hoofd. Maar eigenlijk wil je volledig gefocust zijn op VVV. Je weet gewoon hoe belangrijk het is voor de club, voor de supporters. En ook wij als groep beseffen heel goed dat dit de belangrijkste wedstrijd is die je maar kan spelen met NEC. Maar we hebben nu eerst onze handen vol aan VVV. Dat weet iedereen.”

Branderhorst vindt het fijn dat hij zich met zijn ploeg even heeft teruggetrokken. “Het geeft een net iets ander gevoel”, doelt Branderhorst het samen overnachten in een hotel. “Dat je zo samen naar de wedstrijd toe kan leven. Anders doe je dat wat meer in je eentje. Het is een soort klein trainingskamp.” Voor sommigen is het de eerste keer. “Maar gelukkig hebben we ook wat ervaren jongens en veel van onze jonge jongens hebben juist al meer overnachtingen met de groep gehad als ze op trainingskamp waren met de jeugdelftallen van Oranje of België. Dus die balans, die zit wel goed”, kijkt Branderhorst met vertrouwen uit naar de kwartfinale.