In de dagen in aanloop naar de Gelderse Derby nodigden de mannen van de Jarda Podcast een derby-held uit het verleden uit. Björn Vleminckx werd natuurlijk topscorer van de Eredivisie als speler van NEC en beleefde ook verschillende derby’s. Hij bleef voor altijd een held van de club. “Eigenlijk zou ik in het uitvak zitten aankomende zondag.”

Toen Vleminckx NEC in 2011 verruilde voor Club Brugge had hij zijn hoogtepunt eigenlijk al beleefd. “Na mijn actieve carrière ben ik gestart met een hoveniersbedrijf, om mensen blij te maken”, zegt de inmiddels 37-jarige Belg in de podcast. “Of Theo van Benthum (stadionmanager, red.) mij al eens gevraagd heeft om hulp? Als ik zie hoe de grasmat in De Goffert er altijd bij ligt, lijkt het me beter als ik Theo zelf eens bel voor tips. Ik kan van hem meer leren dan hij van mij denk ik”, lacht de Belg.

De verre inworp

In 2009 pakte Vleminckx de hoofdrol in de derby in het GelreDome. Niet zoals je verwacht met doelpunten, maar met twee verre inworpen. In minuut 87 stond NEC nog met 2-0 achter. Door het wapen van de Belgische spits kwamen de Nijmegenaren terug tot 2-2. “Ik denk dat veel spelers en supporters die momenten nog wel weten. Gelukkig zorgden mijn verre inworpen voor gevaar en uiteindelijk ook voor een verdiend puntje. Iedereen wist dat ik het kon, maar die wedstrijd was het echt heel bepalend. Ik denk dat het niet vaak gebeurt dat zoiets twee keer in een wedstrijd voorkomt.”

Vanaf 2:08 zie je de dubbele inworp van Vleminckx.

Sindsdien is de verre inworp een veelvuldig wapen geworden bij verschillende ploegen. Denk bij het huidige NEC bijvoorbeeld aan Bart van Rooij. “Eigenlijk is het even gevaarlijk als een hoekschop. Iedereen staat voor de doelman, dus die kan ook moeilijk uitkomen.” Kan Vleminckx het nog steeds? “Ik voetbal natuurlijk niet meer, maar ik denk dat je zoiets niet verleerd.”

Vleminckx heeft nog altijd verschillende contacten in Nijmegen. Met supporters, sponsoren en oud-collega’s. Zo ook Jack de Gier. De huidige trainer van FC Den Bosch was in Vleminckx’ periode in Nijmegen spitsentrainer. “Hij is een soort mentor voor mij. Hier en daar praat je nog met supporters of spelers van toen, maar dat is zeker niet meer wekelijks. Jammer genoeg is dat niet zo. In het voetbal maak je wel vrienden, maar op een bepaalde hoogte kies je je eigen weg. Dan zijn het uiteindelijk gewoon collega’s gebleken.”

Afzakkende broek

Vleminckx volgt NEC nog steeds. Hij lepelt moeiteloos op dat zijn oude club een dag eerder nog overtuigend met 0-4 won bij Almere City. “Via sociale media is het ook een stuk makkelijker om dat te volgen. En ik probeer minstens twee keer per jaar te komen kijken in het stadion.” Vorig jaar stond Vleminckx nog bij de harde kern van de Nijmegenaren tijdens de thuiswedstrijd tegen Vitesse. “Met de jongens uit Vak 080 had ik eigenlijk afgesproken om mee te gaan naar de uitwedstrijd, maar dat wordt nu helaas een beetje moeilijk.”

De Belgische spits deelde ook nog een leuke anekdote over zijn ervaringen bij de Gelderse derby. Het gerucht deed al jaren de rondte dat Vleminckx zijn achterwerk had getoond aan de fans uit Arnhem. “Ik denk dat ik mij na de wedstrijd niet goed had afgedroogd, waardoor mijn broek afgleed”, lacht Vleminckx met een knipoog. “Het was heen en weer uitdagen. Na die 2-2 ging ik voor de neus van de Vitesse-fans juichen en dat vonden ze niet zo leuk. Toen wij in de bus zaten kreeg ik nog wat bekers en scheldwoorden naar mijn hoofd. Toen kreeg ik de gedachte om even mijn broek te laten zakken. Zo ben ik nou eenmaal.”

Foto: Rob Koppers