Overwinningen en NEC zijn tot de dag van vandaag een prima huwelijk. De Nijmegenaren willen dit huwelijk maar al te graag uitbreiden. Aanstaande vrijdag is FC Groningen de tegenstander voor de Nijmeegse formatie. De wedstrijd in de Euroborg, welke onder leiding staat van Bas Nijhuis, vangt om 20.00 uur aan.

Degelijk
Weken en speelrondes vliegen voorbij, maar nog altijd staat NEC op een ongelooflijk knappe vijfde plaats op de ranglijst. Ook Willem II moest afgelopen zondag aan geloven. In een degelijk duel, waarin NEC met 1-0 won dankzij een benutte strafschop van Santos, overtrof NEC opnieuw alle verwachtingen. Door de overwinning klom de Nijmeegse club naar de vijfde plek in de Eredivisie. Het duel was absoluut geen hoogstaand duel van Nijmeegse zijde, maar NEC ging wéér als winnaar van het veld. En dat al voor de negende keer dit seizoen. (!) Het lijkt haast een gewoonte te worden in De Goffert, want met name in thuisduels is NEC oppermachtig. Van de 10 gespeelde thuiswedstrijden verloor NEC er maar één. Dat was tegen Ajax in de derde speelronde. (0-2) Maar liefst zeven keer bleven de drie punten in De Goffert en twee keer werden de punten gedeeld.

Typische middenmotor

Tegenstander FC Groningen heeft met 26 punten slechts vier punten minder dan NEC, maar viert haar meeste overwinningen net als NEC in de thuisduels. Alleen FC Utrecht brak afgelopen zondag de ban om FC Groningen de eerste thuisnederlaag te bezorgen. (1-4) Van de tien thuisduels die de Groningers dit seizoen speelde won het er zes. Drie keer eindigde het in een gelijkspel. Overigens pakten de mannen van trainer Erwin van de Looi de enige uitoverwinning op bezoek bij De Graafschap. (1-2)

FC Groningen, met een veel groter budget en vermogen dan NEC, presteert ondermaats. Een club met onder meer een stadion van rond de 20.000 toeschouwers hoort ieder seizoen tussen plek 1 en 6 te spelen. Hoewel de kwaliteit van de ploegen in de Eredivisie de afgelopen jaren dichter naar elkaar is gekropen, presteert de club als een typische middenmotor. De Noordelingen scoorden “pas” 22 keer en kregen er 26 tegen. Dat is gemiddeld gezien niet bijster veel, maar ook niet weinig. Het grote struikelblok blijft de voorste linie. FC Groningen trok afgelopen maand spits Sorloth aan, maar of de Scandinaviër net zo’n held wordt als Arjen Robben, Luis Suarez of Erik Nevland laten we nog in het midden. Wel is een feit dat als FC Groningen hoge ogen wil gooien dit seizoen, ze simpelweg beter moeten presteren en dan voornamelijk kansen moeten omtoveren tot doelpunten.

 

Angstgegner

Duels tussen NEC en FC Groningen gaan vaak gepaard met veel doelpunten. Sinds december 2010 stonden de ploegen elf keer tegenover elkaar in de Euroborg en werd er maar liefst 57 keer (!) gescoord. In de laatste vijf thuisduels van FC Groningen tegen NEC vielen negentien doelpunten. De laatste editie vond plaats op 22 december 2013. In een ijskoud Euroborg verloor NEC kansloos met 5-2. Eerder dit seizoen stond dit duel in De Goffert op het programma. In Nijmegen eindigde het duel in een gelijkspel. Rúsnak schoot FC Groningen naar een 0-1 voorsprong, maar NEC’s topscorer Santos trok via de penaltystip de stand gelijk; 1-1. NEC won wel geteld twee keer in competitieverband op bezoek in Groningen. De laatste keer dat dat gebeurde was op 4 november 2012. Via Victór Palsson (ja, kennen jullie ‘m nog?) en Geert-Arend Roorda (idemdito?) wonnen de Nijmegenaren met 1-2.  Voor de “andere” overwinning moeten we 20 jaar terug in de tijd. Op 15 september 1996 won NEC, in destijds nog het oude Oosterpark, met 2-4.

 Onzeker

De transfermarkt sluit in veel landen op 1 februari aanstaande. Voor veel trainers en clubs blijven het ronduit onzekere dagen. Uitblinkers kunnen op het laatste moment nog worden weggekaapt. Zo ondervond NEC-trainer Faber dit vorige week met aanvoerder Rens van Eijden. De centrale verdediger verliet NEC na 6,5 seizoenen en tekende een meerjarig contract bij Dinamo Moskou. De vervanger van Van Eijden werd deze week al gepresenteerd. Dario Dumic, die wordt gehuurd van het Deense Brondby IF, moet Van Eijden doen vergeten in het hart van de defensie. De boomlange verdediger start vrijdag direct in de basis. Dit betekent dat Appiah doorschuift naar het middenveld en Sleegers weer op de bank belandt. Verder staat ook vast dat Christian Santos en Anthony Limbombe voorlopig nog ‘gewoon’ het Nijmeegse tricot dragen. De begeerde Venezolaan staat vol in spotlights bij clubs over de hele wereld. Ook Limbombe geniet volop de interesse van clubs uit Engeland en Frankrijk.

Vermoedelijke opstelling NEC: Jones [C]; Kane, Dumic, Golla; Woudenberg; Bikel, Breinburg, Appiah; Foor, Santos, Limbombe