NEC heeft zondagmiddag voor de zesde keer op rij gelijkgespeeld. In eigen huis kwamen de Nijmegenaren vrij snel op achterstand, maar rots in de branding Ivan Marquez trok net zo snel de stand weer gelijk. Na de gelijkmaker kwam NEC amper nog in de problemen en zo trok het een meer dan verdiend punt over de streep.

NEC had het in de beginfase erg lastig met het aanvalsspel van Feyenoord. Magnus Mattsson incasseerde daardoor al vroeg geel en Jasper Cillessen, die deze maand in een roze keepersshirt keept, kon direct aan de bak. Nadat de doelman een krachtige kopbal van Danilo wel uit zijn doel wist te houden, moest hij in de 23e minuut buigen voor een droge schuiver van Quinten Timber. De middenvelder ging de combinatie aan met Javaïro Dilrosun, wurmde zich los van Oussama Tannane en kon zo vrij binnenschieten vanaf een meter of twintig.

Na de verdiende openingstreffer viel Feyenoord echter ver terug. NEC drong aan via Elayis Tavsan en Tannane, maar echt gevaarlijk wist de ploeg van Rogier Meijer niet te worden. Kort voor de rust viel dan toch de gelijkmaker: Ivan Marquez maakte zijn tweede seizoenstreffer op aangeven van Tannane en trok de stand gelijk. Feyenoord moest deze aanval en de voorafgaande corner verdedigen met tien man, omdat Marcus Pedersen aan de zijlijn behandeld werd aan een bloedneus.

In de tweede helft was NEC lange tijd de bovenliggende partij. Nany Landry Dimata stelde opnieuw zwaar teleur en wist zich geen raad met knappe passes van Mattsson en Souffian El Karouani en kon ook een goede voorzet van Bart van Rooij niet binnenwerken. Zijn wissel werd dan ook met luid enthousiasme begroet: de Belgische spits werd na 67 minuten vervangen door Ibrahim Cissoko.

Feyenoord wist helemaal geen gevaar meer te stichten en behoudens wat afstandsschoten hield Cillessen na rust eenvoudig zijn doel schoon. Feyenoord excelleerde met name in het maken van domme overtredingen, wat de ploeg zes gele kaarten opleverde. Met het zesde gelijkspel schiet NEC op korte termijn niet veel op, maar met naderende wedstrijden tegen Excelsior (T), Sparta (U) en Go Ahead Eagles (T) kan het straks echt een stap gaan zetten op de ranglijst.

Scoreverloop:
23′ 0-1 Timber
37′ 1-1 Marquez

Geel: Mattsson (NEC), Trauner, Szymanski, Jahanbakhsh, Dilrosun, Timber, Gimenez (Feyenoord)

Opstelling NEC: Cillessen; Van Rooij, Marquez, Verdonk, El Karouani; Schöne, Tannane (90′ Marques), Proper; Tavsan, Dimata (67′ Duelund), Mattsson (67′ Cissoko)

Opstelling Feyenoord: Bijlow; Pedersen (62′ Geertruida), Trauner, Hancko, Lopez; Kökcu, Timber; Jahanbakhsh (77′ Paixao), Dilrosun (80′ Bullaude), Idrissi (62′ Szymanski); Danilo (62′ Gimenez).

Scheidsrechter: Serdar Gozübüyük

Toeschouwers: 12.500

Foto’s: Rob Koppers / Orange Pictures