Bart van Rooij is de rechtsback van NEC, maar als kind was hij supporter van de club. Het is een turbulent jaar geweest voor de verdediger met de promotie naar de eredivisie. Van Rooij blikt samen met ForzaNEC terug op het supporter zijn van de club waar hij werkzaam is, kijkt terug op zijn eerste momenten in de Eredivisie en ziet een groot contrast met vorig seizoen. Zowel binnen als buiten de lijnen.

Supporter

Op zijn achtste kwam Van Rooij al bij NEC. “Ik was in het begin niet echt een supporter van de club, maar het gevoel van supporter zijn begon steeds meer te groeien. Toen ik vijftien was ging ik samen met mijn ouders naar wedstrijden van NEC via de academie. In diezelfde tijd ben ik ook ballenjongen geweest bij de club. Het moment dat je dichtbij het veld staat is zo gaaf. Je proeft de sfeer dan zo goed in het stadion. Ik was op jonge leeftijd erg betrokken bij de club.”

Op de open dag van 2011 stond Van Rooij nog met zijn huidige ploeggenoot Lasse Schöne op de foto. “Van de foto zelf is niet meer ter sprake gekomen, maar Lasse zal ongetwijfeld afweten van het bestaan van de foto. Het is fijn om met een speler als Lasse te spelen. Ik leer veel van hem en dat is een goed teken”, aldus Van Rooij, die met zijn leeftijd van 20 liefst 15 jaar jonger is dan de Deen. De back weet gelukkig een goede balans te vinden tussen het zijn van supporter en speler van de club. “Ik ben hier uiteindelijk gewoon werkzaam. In de wedstrijden probeer ik daarom ook niet te hoog in mijn emoties te zitten en leg ik de focus op het voetbal.”

Speler zijn

“Het is voor mij altijd een droom geweest om voor NEC in de Eredivisie te mogen spelen”, zo bekent van Rooij. “Het besef dat deze droom uit zou komen kwam in de O15. Ik maakte als jongen veel grote fysieke stappen door en op dat moment ben ik in mijzelf gaan blijven geloven. Na mijn debuut heb ik van iedere wedstrijd genoten. Als speler heb ik natuurlijk mijn debuut mogen maken in de KKD, daar is het niveau gunstig om in te stromen. Nu ik in de Eredivisie speel merk ik dat het niveau geleidelijk aan om hoog gaat. Het was daarom even aanpoten, maar door de ervaren krachten in ons team konden we dit stap voor stap doen”, blikt van Rooij terug op de seizoensopening. “In mijn omgeving accepteren ze gelukkig ook de situatie dat ik een profvoetballer ben. Het is veel trainen, ik ben vroeg op de club aanwezig en ga laat in de middag naar huis. Naast het vele trainen volg ik ook nog een opleiding Business & Innovation en probeer ik de vrije tijd die ik heb te benutten met mijn vrienden. De mensen met wie ik omga zien dezelfde persoon buiten het veld als binnen het veld.”

Wedstrijden en de fans

Het seizoen begint zuur door de nederlaag tegen Ajax (5-0, red.), zo ook voor de back uit Escharen. “Na de eerste twintig minuten vroeg ik mezelf echt af ‘het zal toch geen 10-0 worden?’. Ik maak dan ook nog een knullige eigen goal.” Dat dat, zoals veel fans beweerden, aan de zenuwen lag, was volgens Van Rooij niet aan de orde. “Het is jammer dat je dan na afloop de kritiek krijgt, maar als speler probeer je dit wel te relativeren. Je speelt in een groot stadion, de tegenstander heeft veel meer ervaring en de sfeer was natuurlijk fantastisch. Maar dat gaf mij geen spanningen om die wedstrijd te spelen.”

Hij krijgt juist veel energie van dat soort wedstrijden, zoals ook de wedstrijd in de Kuip. NEC gaf in de absolute slotfase een 2-3 voorsprong uit handen. “Je hoort de supporters om je heen niet goed, maar wanneer het spel stillag kreeg ik wel kippenvel. Je hoorde onze supporters gewoon in een volle Kuip”, zegt Van Rooij oprecht trots. “De supporters geven mij een extra drive om goed te presteren en daar doe ik het voor. In onze eigen Goffert merk ik dat de tegenstanders de wedstrijd niet zomaar gewonnen hebben. Er hangt een goede sfeer in het stadion en dat merken wij als spelersgroep ook. De prestatie op het veld doen we samen met het publiek en dat is belangrijk.”

Leiwa

De rechtsback ziet zichzelf nog niet als een tweede Jeffrey Leiwakabessy voor de club. “Ik ben niet iemand die graag op de voorgrond treedt, maar ik zorg wel voor de verbinding met de fans. Ik zet graag een NEC-liedje in om samen met de fans te kunnen zingen. In de jeugd wakkerde Leiwa de bepaalde derbykoorts al aan voor de wedstrijden tegen Vitesse. Jeffrey hing dan een groot spandoek op in de kleedkamer voor de wedstrijden in de jeugd tegen Vitesse. Wij als spelers hadden dan de extra motivatie om de mouwen op te stropen voor de derby. Leiwa kon de boel altijd wel heel erg goed oppeppen en nu nog. Die tijden waren intens mooi”, zo blikt de back terug op zijn jeugd.

Het was voor Van Rooij dus niet de eerste keer dat hij de derby gespeeld heeft, maar wel in de Eredivisie. “Vanaf de jeugd speelde ik de derby al. De strijdlust om te presteren tegen Vitesse wordt je dus met de paplepel ingegoten. De aanloop van afgelopen derby was mooier dan de dag zelf. Er was zoveel publiek aanwezig bij de laatste training en dat gaf ons zoveel motivatie om te presteren. Helaas verlies je de wedstrijd en kwam je niet lekker in je eigen spel door de tegenstander. Ik moest er wel even twee dagen van bijkomen, maar daarna hebben we ons als team aardig kunnen herpakken. Laten we met z’n allen niet vergeten dat de aanloop naar de wedstrijd fantastisch was.”

Kerstwens

Met de feestdagen op komst kan de verdediger, die dit seizoen geen enkele competitiewedstrijd gemist heeft, even uitrusten en vooral genieten met zijn familie. “Ik hoop daarom ook dat alle supporters genieten van de feestdagen. Het jaar 2021 was een mooi en sportief succesvol jaar door de promotie en onze huidige prestaties. Mijn wens voor 2022 is dat we de overwinningen weer samen met de fans kunnen vieren en dat we met jullie steun handhaving veilig kunnen stellen”, zo besluit Van Rooij hoopvol.

Foto’s: Rob Koppers