Het vertrek van Sije Visser was een verrassing voor Bart van Ingen. Niets wees op een voortijdig vertrek van dit RvC-lid. "Er komt heel veel verantwoording op me af in deze tijden. Dat wist ik vooraf." Een terugblik op een bewogen NEC-week.
"Het is geen makkelijke periode waarin we nu zijn, maar het niet iets waar ik voor wegloop." Dat zegt directeur algemene zaken Bart van Ingen aan het begin van de vrijdagmiddag. Hij zit in de auto op weg naar een afspraak als ik hem bel. Zijn agenda is overvol en hij heeft maar een paar minuten tijd voor me. Het is een heftige week geweest. Op dinsdag werd het contract van trainer Anton Janssen ontbonden. Een dag later praat NEC met zijn businessclubleden over de stand van zaken. Weer een dag later vertrekt plotseling Sije Visser als lid van de Raad van Commissarissen (RvC).
Communicatie
Van Ingen hecht aan transparantie in deze tijd, maar hij merkt tegelijkertijd dat dat erg lastig is. "Het is heel moeilijk om nu inzichtelijk te maken waar we precies mee bezig zijn", vertelt hij. Van Ingen doelt op de hoeveelheid werk die er sinds de degradatie van NEC moest gebeuren. "We doen echt ons best om te communiceren, maar dat is ook lastig, te meer omdat we nu ook geen technisch directeur hebben." Communiceren over voetbalzaken is daardoor lastig geworden. "Maar vanaf volgende week gaan we communiceren over de besturing én technische toekomst van de club", belooft hij. Van Ingen, die sinds 25 maanden werkzaam is bij NEC, ziet zichzelf nog steeds als een supporter, maar loopt niet weg voor de verantwoordelijkheid die hij nu draagt.
Eer en geweten
Ik noem Van Ingen strijdbaar. "Er komt heel veel verantwoording op me af in deze tijden. Ik wist natuurlijk ook niet wat er zou gaan gebeuren, toen ik hierin stapte." Over de afgelopen 25 maanden is Van Ingen duidelijk: "Ik heb de hele periode naar eer en geweten gewerkt. Ja, natuurlijk zijn er altijd mensen die twijfelen aan mijn goede bedoelingen, dat is niet anders. Als mensen niet alle info kennen – en die kennen ze vaak niet – dan kan het voorkomen dat je veel kritiek krijgt. Dat hoort erbij."
Dat supporters geëmotioneerd zijn, begrijpt hij. "Ze willen verantwoording voor iets dat hen heel veel pijn doet. Degradatie doet ook veel pijn. Dat weet ik donders goed." Persoonlijke druk heeft hij niet gevoeld. "Ik ben het type dat absoluut gelooft in eerherstel."
Kantoor
Er was veel kritiek toen enkele dagen nadat de degradatie een feit was er al medewerkers van NEC hun ontslag kregen. Veel supporters vonden dat het kantoorpersoneel moest lijden, terwijl op hoog niveau verantwoordelijken zouden blijven zitten. Van Ingen snapt dat die timing gevoelig lag. "Natuurlijk is dat zuur als kantoormedewerkers als eerste de club moeten verlaten. Als je het bestuurlijke proces als eerste wilt doen, kom je gewoon in tijdsproblemen." Het is een pure kostenkwestie, volgens Van Ingen. "Saneren is natuurlijk nooit leuk, maar de kosten moesten wel direct naar beneden. Dan kun je niet anders. Maar ik begrijp de gemengde gevoelens daarover wel."
Geen vertrouwen
Het ontbinden van het contract van trainer Anton Janssen ging relatief eenvoudig. "Zowel de trainer als wij hebben tijdens een evaluatie aangegeven dat een verdere samenwerking moeilijk zou zijn. Toen we samen terugkeken naar het afgelopen seizoen, hadden we toch een aantal verschillen in inzicht." Bij Janssen speelde vooral het vertrouwen mee, wat het voor hem moeilijk maakte om aan te blijven bij de Nijmegenaren. "Als je voor zo’n klus staat, dan moet je toch wel vanuit de hele organisatie vertrouwen voelen. Janssen voelde dat vertrouwen niet."
Sije Visser
Het vertrek van Sije Visser als lid van de RvC kwam ook voor Van Ingen als een slag bij heldere hemel. ‘s Woensdags had hij immers tijdens een lunch met de OSRN-leden nog aangegeven dat het juist Visser was die ging zorgen voor het aantrekken van de nieuwe trainer. De bijeenkomst, die werd geopend met voornemens over meer transparantie, werd bijgewoond door ruim honderd OSRN-leden die hoorden dat scouting en jeugdopleiding in de nieuwe organisatie een belangrijkere rol zouden gaan spelen. Bij Van Ingen was de verbazing dus groot toen hij een dag later hoorde van het besluit van Visser. Volgens Van Ingen was het Visser zelf die aangaf zijn portefeuille in te leveren.
Nieuwe organisatie
Het vertrek van Visser zorgt voor de vreemde situatie dat Ton van Gaalen nu als enige de RvC vormt. "Natuurlijk wordt er nu volop gezocht naar nieuwe kandidaten voor deze functie, vooral Ton is daar nu druk mee bezig." Het is nu de taak van Van Ingen om samen met Van Gaalen te werken aan de nieuwe organisatie. "Ton en ik hebben afgesproken dat we dat samen doen", aldus Van Ingen. Hij geeft aan dat hij daarin wel snel versterking verwacht. "Op technisch gebied is er nu geen RvC-lid én geen directeur." Dat moet snel veranderen, waarmee overigens niet is gezegd dat er niemand meer met voetbal bezig is. "We hebben natuurlijk nog een hoofd scouting en een hoofd jeugdopleidingen. Het voetbal zelf wordt nu niet vergeten!"
Lokale omroep N1 zendt vanavond tussen 19.00 uur en 20.00 uur de laatste aflevering van N1C uit in het huidige seizoen. Presentator Teun de Boer spreekt daarin met directeur algemene zaken Bart van Ingen.