LOG HIER IN MET JE FACEBOOK ACCOUNT

06-07-2020 15:30 UUR Door: Julian Paardekooper

Van Duin terug bij NEC: "Was direct overtuigd"


Na een jaar afwezigheid tekende Marco van Duin twee weken terug voor de derde keer een contract bij NEC. Nu als keeperstrainer, iets wat de 33-jarige ex-keeper al langer voor ogen had. “In eerste instantie als jeugdtrainer, maar toen deze kans voorbijkwam wist ik het meteen”, aldus Van Duin, die eerder door Peter Hyballa juist nog gevraagd werd te stoppen als keeperstrainer.

 

We spreken Van Duin in Bikkels, vlak na de eerste ‘echte’ training sinds maanden. “De jongens hunkerden ernaar. Weer lekker de duels aangaan, partijen spelen.” De keeperstrainer heeft zijn eerste twee weken in de nieuwe rol achter de rug. “Het voelt onwijs goed om weer thuis te zijn. De eerste dag voelde echt geweldig. Het kantoorpersoneel, de spelers, er is wat dat betreft niks veranderd.”

 

Van Duin, geboren in Warmenhuizen, tekende juli vorig jaar een contract voor één seizoen bij FC Groningen. “Ik was daar derde keeper, maar ook een soort mentor in de kleedkamer. Jonge jongens aanspreken op gedrag, binnen en buiten het veld.” Februari jongstleden kwam naar buiten dat Van Duin alweer wilde vertrekken uit het Hoge Noorden. “Uiteindelijk wilde Groningen ook niet met mij door, omdat ze verder gingen met twee potentiële eerste keepers, aangevuld vanuit de jeugd.”

 

Zelf was Van Duin er al langere tijd mee bezig: stoppen of doorgaan. “Ik heb de afgelopen jaren al veel georiënteerd, veel gesprekken gehad. Ik wilde ergens in de jeugd aan de slag als keeperstrainer.” In mei werd bekend dat Gabor Babos naar NAC vertrok. Het contact was toen al snel gelegd. “Ik was nog wel in gesprek met twee Eredivisie-clubs, als jeugdtrainer dus, maar toen NEC belde, was ik direct overtuigd.”

 

 

Hyballa

NEC, de club waar hij eerder tussen 2010 en 2012 en 2015 en 2019 onder contract stond. “Toen ik hier in 2015 kwam, heb ik alle jeugdkeepers getraind in combinatie met mijn rol als derde keeper.” Toen Peter Hyballa een jaar later in Nijmegen kwam, was van die constructie al snel geen sprake meer. “De eerste weken gaf ik gewoon training. Op een gegeven moment kwam hij daarachter, hij gaf aan dat ik ermee moest stoppen. Jammer, maar het is goed afgehandeld door de club.”

 

Toen Van Duin in 2010 bij NEC terecht kwam, ontmoette hij zijn vrouw en kocht hij zijn huis. Daar is hij nooit meer weggegaan. “Ik ben altijd op en neer blijven rijden, ook naar Almere en Rotterdam (Sparta, red.). Groningen was wel het uiterste. Ik denk dat vanaf Nijmegen er niets verder is dan Groningen, dus wat dat betreft is het wel een verademing. Ik zou nu bij wijze van met de fiets kunnen komen.”

 

Nu blijft er dan ook meer tijd over voor zijn gezin, zou je zeggen. “Mijn vrouw had misschien liever gezien dat ik in de maatschappij terecht zou komen. Het is een onzekere baan. Ze kunnen vandaag zeggen dat ik morgen om 16:00 moet trainen in plaats van 10:00. Alles is onder voorbehoud. Mijn vrouw had liever gezien dat ik een 9-tot-5 baan had gehad.” Van Duin wist zelf al vrij snel dat dat hem niet ging worden. “Maar iets van een combi had altijd gekund.”

 

Afgelopen jaren heeft hij naast zijn voetbalcarrière de opleiding Pedagogisch medewerker gevolgd. “Ik zit in de afrondende fase. Iets in dat werkveld in combinatie met het hoogste amateurniveau had ik ook nog wel voor ogen.” Een combinatie van zijn huidige baan met wat dan ook is ronduit onmogelijk, stelt Van Duin. “Ik stop helemaal als keeper, ga ook niet bij een derdeklasser keepen. Als je zo’n kans krijgt, moet je die pakken en moet alle aandacht daar naartoe gaan”, aldus de keeperstrainer.

 

 

Nieuwe rol

Even wennen is het wel. “Ik was nog keeper toen Rogier Meijer na het ontslag van Jack de Gier voor de groep kwam te staan. Ook heb ik al lange tijd getraind met Alblas, Branderhorst en Schuurman. Ik was een van hen, nu heb ik de verantwoordelijkheid over dat trio.” De spelersgroep is in een jaar ook weer behoorlijk gerenoveerd. “De focus ligt nu echt op het ontwikkelen van jeugdspelers. Dat gaat de club uitstekend af en dat zie je ook nu weer op de trainingen.” Afgelopen seizoen volgde hij de club dan ook nadrukkelijk. “Als het live op TV was, bleef ik ervoor thuis.”

 

Een van die talentvolle jongens die binnen een aantal jaar door moet gaan breken is keeper Robin Roefs. “We moeten nog even kijken hoe we het precies aan gaan pakken met hem, maar de plannen zijn er dat hij meermaals per week mee gaat trainen. Hij zal zijn wedstrijden voornamelijk in de O21 gaan spelen. Door de nieuwgevormde O21, vervalt het beloftenteam. “Naast Robin hebben we nog drie keepers over, waarvan er twee helemaal niet gaan spelen. Job Schuurman mag met dispensatie wel uitkomen voor de O21, maar we moeten nog kijken naar de invulling hiervan.”

 

Hondstrouw

Gaan we nog even terug naar Groningen, waar Arjen Robben vorige week terugkeerde. Supporters kochten vervolgens massaal een seizoenkaart. “Dat is fantastisch voor de club. Het geeft een enorme boost”, vertelt Van Duin, die gelijkenissen ziet tussen de fans van Groningen en NEC. “De aanhang hier is onwijs trouw. Hoeveel seizoenkaarten er al verlengd zijn, en dat in deze tijd. Dat is prachtig om te zien.”

 

 

De loyaliteit is er altijd, de steun ontbreekt nog wel eens. “Het publiek is absoluut niet verwend afgelopen jaren. Ze mogen kritisch zijn.” Kritisch waren ze ook op de komst van Van Duin. “Ik wil die mensen adviseren om een onderbouwde mening te geven. Ze hebben me nog geen training kunnen zien geven, dus je kan daar simpelweg niets over zeggen. De staf, de RvC, de directie, zij hebben vertrouwen in mij en daar gaat het uiteindelijk om.”

 

Van Duin heeft veel contact met andere trainers. “Bas Roorda (keeperstrainer FC Groningen), Babos, Brookhuis, ik spreek ze allemaal. Met laatstgenoemde heb ik iedere twee weken een meeting, ik kan ontzettend veel van hem leren. Hij heeft de jeugd nu onder zijn hoede, dus we werken veel samen.” Een aantal fans riep nog op om Brookhuis aan te stellen als keeperstrainer van de A-selectie. “Laten we vooropstellen dat hij een toptrainer is, maar vernieuwing is ook belangrijk. Je moet ambities hebben, innoverend zijn.”

 

“Ik heb zelf heel veel meegemaakt. Je hoeft geen topkeeper te zijn geweest om een top keeperstrainer te kunnen worden. Ik ben eerste, tweede, derde keeper geweest, op het hoogste niveau en bij de academie gewerkt. Ik heb allerlei soorten trainers meegemaakt. Uit al die ervaringen wil ik de perfecte mix maken voor mijn eigen stijl.”

 

Foto's: Rob KoppersBEKIJK HET OVERIGE NIEUWS