14 goals tegen, 2 voor. Dit NEC zinkt zo diep dat van iedere tegenstander verloren wordt. 5-1 thuis tegen PEC. Als we woensdag al tegen Harkemase Boys of Rohda Raalte zouden moeten spelen, dan was het bekeravontuur al na één ronde voorbij. 
Maar aan wie ligt dit dan? De spelers spreken uit achter Alex Pastoor te staan. Natuurlijk heeft de man zijn kwaliteiten, maar hij is met Carlos Aalbers wel verantwoordelijk voor de resultaten. Dit seizoen, maar ook de tweede seizoenshelft van het vorige seizoen. Vorig jaar lag het aan de scheve hierarchie in de selectie na de investeringen in de winterstop. Nu ontbreekt, volgens Edo Ophof, een ‘kapstop waar de rest van de spelers zich aan kan vastklampen’. Laten we ook niet de gruwelijke persoonlijke fouten niet vergeten bij iedere tegengoal. 
Afgelopen week werd toegeleefd naar de "wedstrijd van de waarheid" voor Alex Pastoor. De Supportersverenigingen probeerden met een positieve oproep de negatieve lading om te buigen. Het Nijmeegse publiek, de laatste weken terecht kritisch, liet gisteren haar ware aard zien. 100% steun was er de eerste 15 minuten. Een positieve ondersteuning om de spelers naar voren te schreeuwen. Je zag het vertrouwen bij de spelers om weer naar vóren te spelen, de bal te willen krijgen. Bij de eerste tegengoal gaan de kopjes half hangen, bij de tweede goal is al het zelfvertrouwen verdwenen en wordt de rest van de wedstrijd een martelgang. 
Pastoor ondergaat die martelgang ook, alleen grijpt hij niet in. Verdedigers die persoonlijk in de fout gaan, laat hij staan. Waar Phillip Cocu vandaag na 30 minuten een wissel doorvoert, daar vindt de eerste wissel bij Pastoor pas 7 minuten na rust plaats. Is Daan Disveld, jeugdinternational, slechter dan één van de spelers die nu op het veld staat? Het niet-openlijk afvallen van één speler is voor Pastoor belangrijker dan nog enigszins proberen de wedstrijd om te draaien. Wat is dan een maatstaf om een trainer in dit proces te beoordelen? De sfeer op de trainingen? Die is doods en plezier is er nauwelijks. Individuele groei van spelers is er afgelopen jaar ook niet. Toen het 5 jaar geleden slecht ging onder Mario Been was er potentie, maar kwam het er niet uit. Kansen werden wél gecreërd, het dubbeltje viel alleen nét de verkeerde kant op in de wedstrijden. Een afgang zoals de afgelopen drie thuiswedstrijden is er nooit geweest. De bekernederlaag tegen Zwolle was toen een breekpunt na zeven slechte wedstrijden. Nu hebben we na Zwolle dertien keer op rij al met lege handen gestaan. 
Ook nu is er nieuw elan nodig in De Goffert. Nieuwe spelers, misschien ook een nieuwe trainer. Weer moet er een beroep worden gedaan op de investeerders. De club zelf is gewikkeld in een harde sanering waarbij de inkomsten en uitgaven gelijk moeten worden gebracht. Gebeurt dat niet op een gezonde manier, dan komt de licentie in gevaar. Een groter stadion is daarbij de sleutel. In een groter stadion zijn er veel meer commerciële mogelijkheden, wordt de inkomstenkant structureel groter en kunnen er aan de uitgavenkant ook betere investeringen worden gedaan. Op de middellange termijn is dat belangrijkste speerpunt. Met hulp van diezelfde investeerders moet dat gerealiseerd worden. Niet met een zak miljoenen ineens, maar jaarlijks stap voor stap vooruit. In de handen van die groep investeerders ligt nu de club. Ondertussen runnen zij ook de club. Jacco Swart is weg en Carlos Aalbers zit ziek thuis. Beleidsbepalers nu zijn vanuit de investeerders naar voren geschoven: op commercieel gebied Bart van Ingen, op technisch gebied Edo Ophof. Controlerend namens de Raad van Commissarissen is Ton van Gaalen, een persoonlijke vriend van Marcel Boekhoorn. 
Boekhoorn zal ook niet met miljoenen de club opeens willen kopen en er Vitesse-achtige toestanden van maken. Ook hij wil op een gezonde manier de club zelf stabiel laten draaien met natuurlijk af en toe hulp in de vorm van het halen van groeibriljanten die later weer voor meer geld verkocht worden. Die winst van de transfers, moeten dan terugvloeien naar een gezonde club waarbij niet gaten gedicht moeten worden om geen verlies te maken, maar om juist te investeren in nieuwe spelers zodat de club weer een extra stap kan maken. 
De resultaten nu zijn enerzijds een gevolg van de ‘revolutie’ binnen de club die rond de winterstop is ingezet (herinneren we ons niet de investeerders op het terras in Malaga) en gewoon ook een combinatie van technisch falen kijkend naar Pastoor en Aalbers. De komende dagen zitten directie en investeerders bij elkaar om de volgende stap te zetten. Welke spelers moeten er komen en onder welke trainer? Moet er een tussenpaus komen (Eric Meijers, Anton Janssen) of een trainer voor een nieuw beleid (Fred Rutten, Frank Rijkaard). Belangrijk is om als supporters de rust te bewaren en te vertrouwen op de huidige clubleiding. De directie en RvC probeert zoveel mogelijk openheid te geven over de huidige situatie. Na de wedstrijd was er ook in het stadion een gesprek tussen supporters en Van Ingen, Ophof, Van Gaalen en namens de spelersraad Rens van Eijden. Over de trainer en sfeer binnen de groep werden geen uitspraken gedaan, wel werd bovenstaande situatie geschetst en de rol van investeerders. 
Er móet en zál nu ook iets gebeuren. Er zijn nog exact twee weken om het hele seizoen en de club te redden. Degraderen is dodelijk. En dat zal ook echt niet gaan gebeuren. NEC is van de supporters. En samen moeten we naar een beter NEC. 
Jeroen