Terwijl NEC de smaak in de competitie te pakken heeft, wacht de Nijmegenaren dinsdag een bekertussendoortje. In de eerste ronde is Excelsior de tegenstander op Woudestein. De wedstrijd begint om 19.45 uur en stond vorig seizoen ook al op het programma in het bekertoernooi. Toen won NEC na verlenging met 2-3. We kijken naar hoe NEC dat kunstje kan herhalen.

Want een jaar geleden was Excelsior nog Eredivisionist. Beide teams gaven spelers rust, maar NEC maakte ondanks een matige fase in de competitie een prima indruk in Rotterdam. De ploeg van toenmalig trainer Jack de Gier kwam twee keer terug van een achterstand en, nadat Excelsior met tien man was komen te staan – maakte Guus Joppen er in de verlenging 2-3 van. Daarvoor hadden Anass Achahbar en Sven Braken gescoord.

Kijken naar andere statistieken valt op dat Excelsior relatief veel kansen creëert en vaak de bovenliggende partij is. Toch hebben de Rotterdammers gemiddeld gezien maar één procent balbezit meer dan NEC. Excelsior produceert wel meer schoten (gemiddeld 14,1 om 10,4) en schoten op doel (gemiddeld 7,1 om 5,7) dan NEC. Aan de andere kant hebben de Nijmegenaren minder schoten nodig om te scoren. De schotconversie (de verhouding goals/schoten) ligt bij NEC met 16,8 procent hoger dan de 13,6 procent van Excelsior. Het is voor NEC zaak om net als tegen Jong AZ compact te verdedigen, Excelsior geen ruimte te gunnen op de vleugel en in de aanval met snel combinatiespel, door de as of over de vleugel, de aanvallers te vinden. Dan valt er voor de Nijmegenaren best iets te halen.

Selectie
Het is mogelijk dat beide teams spelers rust geven in het bekertoernooi. Denk bij NEC bijvoorbeeld aan Bart van Rooij en Tom van de Looi, die tijdens interlandperiodes hebben doorgevoetbald. Excelsior kan in ieder geval geen beroep doen op de geblesseerde Siebe Horemans, Tobias Kleijweg en Thomas Verhaar. Bij NEC is zover bekend Norbert Alblas de enige geblesseerde. Excelsior – NEC is dinsdagavond te volgen op de radio via RN7 of met ons liveblog.

Foto: Rob Koppers

Data via Flashscore.com