Zondag staat voor NEC alweer de tweede competitiewedstrijd op het programma. In Tilburg is Willem II om half 3 de tegenstander.
De Tilburgers verloren hun eerste competitiewedstrijd op het kunstgras van Heracles Almelo. Even leek het er zelfs op deze zomer dat in Tilburg geen betaald voetbal gespeeld zou worden dit seizoen. Kwartiermaker Paul Bottelier wist echter op tijd een moeilijke sanering door te voeren en daarnaast besloot de gemeenteraad van Tilburg ook bij te springen. Het aflopen van maar liefst veertien contracten vereenvoudigden dit proces, daarbij de huurlingen uitgezonderd. Financieel gezien erg handig, sportief gezien een drama. Met onder andere Aerts, AkgÜn, Boutahar, Bruma, Donald, van der Heijden (inmiddels weer gehuurd van Ajax), Kargbo, Nijland, van der Struijk en Zijler vertrok bijna het hele basiselftal. Het financieel geteisterde Willem II kon slechts transfervrij spelers aantrekken en deed dat zelfs elf keer. Meest in het oog springende nieuweingen zijn Evgeniy Levchenko en Pavel Wojciechowski. Van beide spelers wordt verwacht dat zij een bepalende rol gaan spelen. Wojciechowski scheurde echter al snel een kruisband. De ervaren Levchencko is inmiddels in het bezit van de aanvoerdersband.
Zoals Nederland gewend is van Willem II wordt er ook dit jaar 4-3-3 gespeeld in Tilburg. De nieuwe trainer Gert Heerkes, voorheen succesvol bij Heracles en (bij de amateurs van) Germanicus Coevorden, hanteert ook dit jaar de huisstijl van de Tricolores. Met Hakola en Van Zaanen staan er op de flanken twee spelers die onze eigen Frank Demouge van voorzetten moeten voorzien. Achter Demouge speelt de Oostenrijker Andreas Lasnik, in de voorbereiding door Voetbal International getipt als de enige smaakmaker van dit elftal. Verder moet Heerkes het doen met transfervrije spelers uit de Jupiler League of onbekende buitenlanders.
In Nijmegen is er na de zomer meer vertrouwen dan in Tilburg. Ook in Nijmegen werd gesaneerd maar inmiddels heeft Wiljan Vloet wel een voltallige selectie onder zijn hoede waarbij niet meer gehoopt hoeft te worden op een ‘buitenkansje’ zoals bij de tegenstander van zondag. Afgelopen week werd de transfer van Thomas Chatelle afgerond waarmee Vloet de beschikking kreeg over de gewenste aanvallende versterking. Ook de competitiestart was voortvarend. Zonder ook maar één moment te imponeren werd VVV kansloos naar huis gestuurd met 1-0. De komende twee wedstrijden zijn voor de Nijmegenaren van groot belang. Tegen Willem II en Excelsior moeten punten kunnen worden gepakt. Het daaropvolgende rijtje met onder andere AZ, PSV en Feyenoord ziet er een stuk lastiger uit.
Doordat Chatelle al een volledige voorbereiding meedraaide bij Anderlecht en zelfs inviel in de wedstrijden voor Champions League-kwalificatie komt de beoogde rechterspits topfit binnen. Dit lijkt ten koste gaan van John Goossens die naar de bank verhuist.
Vermoedelijke opstellingen:
Willem II: Mäenpää; Lampi, Biemans, van der Heijden, Swinkels; Pereira, Lasnik, Levchenko; Hakola, Demouge en van Zaanen.
NEC: Babos; Will, Van Eijden, Zomer, Nuytinck; Sibum, Schöne, Zimling; Chatelle, Vleminckx en George.