Een kleine vier weken heeft de Nederlandse winterstop geduurd, maar zondagmiddag is het eindelijk weer zo ver. NEC mag weer! De eerste wedstrijd van 2017 speelt men op bezoek bij concurrent Willem II in Tilburg. Het duel tegen de Kruikenzeikers vangt om 16.45 uur aan en staat onder leiding van arbiter Siemen Mulder.

Doelsaldo
Opponent Willem II heeft net zoveel punten als NEC, namelijk negentien uit zeventien duels. Het doelsaldo is ook vrijwel hetzelfde. -7 voor de Tricolores om -10 voor de Nijmegenaren. Wat wel opvalt is dat de Tilburgers maar negentien (!) tegentreffers wisten te incasseren. Dat is iets meer dan 1 tegengoal per duel. Nummer vier sc Heerenveen heeft bijvoorbeeld 20 tegentreffers geïncasseerd. Ook AZ, de nummer vijf van Nederland, heeft al 23 doelpunten om de oren gekregen. Bijzonder knap voor een ploeg die normaliter speelt om lijfsbehoud.

NEC kreeg er daarentegen al 28 ballen om de oren. Dat is ruim 1,5 tegengoal per duel. Alleen Sparta (29), ADO (29), Excelsior (32), PEC Zwolle (34) en Go Ahead Eagles (29) moesten vaker de bal uit het net plukken dan dat ze er één maakten. De Nijmegenaren wisten wel meer te scoren dan de Tilburgers. Achttien om twaalf. De producties van beide elftallen is niet om over naar huis te schrijven. Alleen Roda JC (8), Go Ahead (14), PEC Zwolle (13), ADO Den Haag (16) en Willem II (12) wisten minder vaak het net te laten rinkelen dan NEC.

Gelijkopgaande strijd
Willem II – NEC stond 25 keer eerder op het programma. Van al de ontmoetingen in het Koning Willem II-stadion wonnen de Nijmegenaren acht keer. De thuisploeg wist elf keer de volle buit in de studentenstad te houden. Hoewel NEC en uitwedstrijden een niet al te best huwelijk is, gaan tripjes naar Tilburg de Nijmegenaren vaak heel erg goed af. NEC wist namelijk van de laatste vijf ontmoetingen in Tilburg vier keer te winnen en een keer gelijk te spelen. Vorig seizoen was Navarone Foor op de vierde speeldag van die jaargang de matchwinner; 0-1.

Twee jaar eerder, in 2013, won NEC opnieuw. Dit keer met 2-3. Platje was met twee treffers belangrijk voor NEC. Misschien wel de meest memorabele overwinning op Willem II in Tilburg dateert uit 2010. In een doelpuntenfestijn wisten de rood-groen-zwarten met maar liefst een 3-5 zege terug te keren naar Nijmegen. Via Vleminckx (3x), Schöne en Sibum werd de zege triomfantelijk binnengehaald. De laatste nederlaag dateert van 30 september 2007. Dat is ruim negen jaar (!) geleden. In een zonnig Tilburg won de thuisploeg met 3-0 dankzij doelpunten van Poepon.

Bij NEC staat sinds vorige week Ali Messaoud op de loonlijst. De aanvallende middenvelder wordt voor de rest van het seizoen gehuurd van het Liechtensteinse FC Vaduz, maar speelde enkele seizoenen geleden nog voor tegenstander Willem II. Voor Messaoud een leuk en tegelijkertijd interessant weerzien.

 

Zeldzaamheid
Bij zowel Willem II als NEC vallen weinig noemenswaardige blessures of schorsingen te noteren. Bij NEC staan er wel enkele spelers op scherp die bij de eerstvolgende gele kaart geschorst zijn: Dumic en Bikel hebben allen vier gele kaarten achter hun naam staan en moeten dus op hun tellen passen tegen de Tricolores. Het is misschien wel een zeldzaamheid dat er geen enkele NEC-speler in de eerste competitiehelft tegen de ‘vijfde’ gele kaart heeft aangelopen. Voor een club dat strijdt tegen degradatie is het opvallend goed.

Mikael Dyrestam ontbreekt zondagmiddag in de wedstrijdselectie van NEC. De Zweed heeft nog altijd te veel last van zijn lies. Ook A-junior Frank Sturing kwakkelt ook nog altijd met zijn enkelblessure. Sam Lundholm zal tevens niet meereizen naar Tilburg. Lundholm is teruggezet naar de beloften en lijkt deze winter nog te vertrekken uit Nijmegen.

Aanvoerder en rasechte Willem II’er Jordens Peters ondervindt nog veel last van zijn hamstring en is hierdoor nog een vraagteken voor zondag. Ook de van sc Heerenveen overgekomen verdediger Pelé van Anholt is een twijfelgeval. De linksback kampt met een kuitblessure. Jari Schuurman, die onlangs voor de winnende treffer zorgde voor de Tricolores op bezoek bij Go Ahead Eagles (0-1), is ziek en lijkt niet op tijd herstelt voor zondag. Willem II heeft daarentegen geen spelers die een schorsing moeten uitzitten. De Tilburgers kunnen hierdoor zondagmiddag om 16.45 uur op volle oorlogssterkte aantreden tegen de concurrent uit de Keizerstad.

Foto: Rob Koppers